16.12.23

İTO 2023 Aralık Ayı meclis Toplantısı-Yılmaz Parlar



 İTO 2023 Aralık Ayı meclis Toplantısı

2024 Hedefleri, daha fazla ihracata yönelme ve üretimde katma değere odaklanma

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2023 Aralık Ayı son  meclis Toplantısında  İTO’nun 740 bini aşkın üyesine çağrısı yaparak önümüzdeki dönemde daha fazla ihracata yönelme ve üretimde katma değere odaklanmanın önemine vurgu yaptı.



İstanbul Ticaret Odası'nın 2023 yılı son meclis toplantısı, büyük bir katılım ve heyecanla gerçekleşti. Toplantı, İstanbul'un ticari hayatı ve ekonomik durumu hakkında önemli bilgiler paylaşıldığı etkin bir platform oldu.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomik büyüme ve ticaret hacmi hakkında bilgiler verdi. Son dönemde İstanbul'un ticaretinde yaşanan ivme ve büyümenin memnuniyet verici olduğunu belirten Başkan, üyelerin katkılarıyla daha da büyüyeceklerini ifade etti.



Toplantıda, İstanbul Ticaret Odası üyeleri  tarafından projeler detaylı bilgiler paylaşıldı. Özellikle İstanbul'u daha cazip hale getirecek turizm ve ticaret projelerine ilişkin önemli gelişmeler aktarıldı. Bu projelerin İstanbul'un ekonomik büyümesine ve istihdam artışına katkı sağlayacağı vurgulandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Avdagiç, doğru bir yöntemle 'seçici kredi' politikasını benimseyerek küçük işletmelerin ayakta kalmasının önemine vurgu yaptı. 



İhracat ve katma değerli üretime odaklanma çağrısında bulunan Avdagiç, KOBİ'lerin sermaye ihtiyacının büyük olduğunu belirtti. Finansmanın maliyetindeki artışa rağmen kredi musluklarının açıldığını ifade eden Avdagiç, KOBİ'lerin finansman ihtiyacını karşılamak için KGF destekli teminatın güçlendirilmesi ve kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılmasının önemli olduğunu söyledi. 

Ayrıca, 2024 için belirlenecek asgari ücretle ilgili vergi dilimlerinin güncellenmesi çağrısında bulundu ve Ortadoğu'da barışın tesis edilmesini diledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için reel sektörü destekliyoruz” sözünden yola çıkarak “Dünya ekonomisinin daha zayıf olacağı 2024’te reel sektörümüze, ihracatçımıza yönelik desteklerin güçlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

Şekib Avdagiç, KOBİ’lerin finansman ihtiyacına yönelik görüşleri; “KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında bir yandan KGF destekli teminatın güçlendirilmesi, bir yandan da kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılması, önemli bir destek olur.” 



Reeskont krediler için teminat mektuplarını da içeren kaynak maliyetinin hem de kredi bekleme sürelerinin aşağı çekilmesi halinde önemli bir rahatlama getireceğini söyledi

İTO Başkanı Avdagiç, 2024 yılı için belirlenecek asgari ücrete ilişkin olarak “Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Biz işçimize hak ettiği, insanca geçimini temin edeceği asgari ücretin verilmesinden yanayız.” Dedi.

İTO olarak gündeme getirdikleri ‘vergi dilimlerinin güncellenmesi, son 10-15 yılda yaşanan kaybı giderecek şekilde düzenlenmesinin gerekliliğin altını çizdi.

Avdagiç,  “Bu nedenle bir kez daha dikkati çekmek isteriz ki, 2024 yılbaşında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen ‘gelir vergisi dilimleri’ ile ‘SGK üst limitinin’ güncellenmesi önemli bir başlık olmalı” şeklinde ifadede bulundu.



Toplantıda, İstanbul Ticaret Odası'nın üyeleri temsil ettikleri sektör  sorunları ve talepleri dile getirerek masaya yatırıldı. Üyeler, sektörleriyle ilgili yaşadıkları zorlukları ve çözüm önerilerini paylaştılar. İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin sorunlarına yönelik çözüm çalışmalarının yapılacağını ve gerekli desteklerin sağlanacağını taahhüt etti.

Meclis toplantısında, İstanbul'un ticaretindeki son trendler ve sektörel gelişmeler de ele alındı. Özellikle dijitalleşme ve e-ticaretin giderek önem kazandığı günümüzde, İstanbul Ticaret Odası üyelerine yapılan bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının artırılacağı duyuruldu. Bu sayede, üyelerin de dijital dönüşüm sürecine daha iyi adapte olabileceği belirtildi.

İstanbul Ticaret Odası'nın gelecek dönemde yapmayı planladığı çalışmalar ve projeler de toplantıda konuşuldu. İstanbul'un ticaret ve ekonomi alanında daha da güçlenmesi için atılacak adımların üzerinde duruldu. İstanbul Ticaret Odası, yakın gelecekte yapılacak çalışmalarla üyelerine daha fazla fayda sağlamayı hedefliyor.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder