10.6.23

Istanbul Publishing Fellowship Program- B2B-Yılmaz Parlar



  Istanbul Publishing Fellowship Program- B2B


Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle İstanbul Valiliği himayesinde, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen fellowship  Programın(IPF),  8. ncisi Rami Kütüphanesinde gerçekleşti.



Yabancı yayıncılar arasındaki işbirliğini teşvik etmek ve İstanbul'u bir telif hakkı merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenen 

İstanbul Fellowship Program, her yıl gitdikçe büyüyen iş hacmi ile Dünya yayıncılarını İstanbul'da buluşturmaya devam ediyor.



İstanbul’un bir telif marketi haline dönüşebilmesi, Türk edebiyatının yurtdışında tanıtılması ve Türk yayıncılık sektörünün eşsiz entelektüel, sanatsal ve kültürel üretiminin diğer dillere çevrilmesi amacıyla Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları (Istanbul Publishing Fellowship Program) etkinliğin B2B görüşmelerinde; Programın odak ülkesi Özbekistan, kitapları haricinde kültürleriylede ön plana çıktı. Yayıncılığı ve edebiyatı merkeze alınarak yapılan etkinlikte yapılan Özbekistan oturumunda katılımcılar Özbekistan edebiyatını iyi tanımış oldular.



Dünya yayımcılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması, sektörde yeni ticari ilişkilerin kurulması, yayımcılık alanındaki sektörel gelişmelerin takip edilmesi, telif ajansları, editör, çevirmen, illüstratör, yayınevi, perakendeci, dağıtımcı ve matbaa başta olmak üzere birçok yan sektörün de gelişmesine dolaylı katkı sağlaması amacıyla düzenlenen B2B görüşmeler yoğunlukla geçti.


İş görüşmesine saygı nedeniyle çoğunlukla söyleşi gerçekleştiremedik.

Yabancılardan Lübnan Shereen Kreidieh, ie görüşmemizde kendisini; “Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nden Temel Eğitim alanında lisans derecesine, Lübnan Amerikan Üniversitesi'nden Erken Çocukluk Eğitimi alanında Öğretmenlik Diplomasına, Surrey Roehampton Üniversitesi'nden Çocuk Edebiyatı alanında yüksek lisans derecesine ve Oxford Brookes Üniversitesi'nden Yayıncılık alanında doktora derecesine sahip.  Doktora tezinin başlığı Lübnan Çocuk Kitaplarının Arap Dünyasında Yayınlanması ve Pazarlanmasıdır.” Şeklinde tanıtdı.  Partneri Kreidieh, 1998 yılında Arapça dilinde yüksek kaliteli çocuk kitapları üreten Asala Publishers'ı kurmuş ve yönetmiş.  O da Lübnan'da kültür bakanlığı Kitap ve Okuma Promosyon komitesinin bir üyesi.  Şu anda Shereen, Lübnan Küçük Çocuklar Kitapları Kurulu'nun (IBBY'nin Lübnan şubesi) başkan.  Shereen, 2018 Hans Christian Anderson Ödül Jürisinin bir üyesidir. Shereen aynı zamanda IBBY/Sharjah Fund'ın bölge danışmanıdır.  Ayrıca Shereen, yayıncılık ve çocuk kitapları konularını tartışan çeşitli turlara ve seminerlere katılıyor. Bu bilgilerle kendileri hakkında bilgiler verdiler.



Caretta Yayıncılık sahibi Zeynep Yığcı ile söyleşide Çocuk Masalları, Çocuk Sağlığı Kitapları, Doğa ve Çevre Farkındalığı, Dünya Klasikleri, Korku-Fantastik Kitaplar, Macera Kitapları, Öykü-Hikaye Kitapları, Spor Kitapları üzerine faliyetlerini sürdürdüğünü aktardı.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen fellowship  Programın(IPF),  Gerek yazarlarımızın yurt dışında tanınması, Edebiyatımızın bilinmesi, markalaşmamız ve gerekse seçilen mekan Rami Kütüphanesinin Dünya çapında bilinmesi son derece mükemmel. Ayrıca, Rami Kütüphanesinin Dünya çapında bir araştırma enstitüsüne dönüşmesine hizmet ettiklerinin inancı içindeyiz.


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder