19.11.17

Türkmenistan’ın. 26. Bağımsızlık günü.-Yılmaz Parlar

Türkmen-Türk ilişkileri yüksek boyutlara erişmiştir.

Türkmenistan İstanbul Başkonsolos Myratgeldi Seyitmammedov Türkmenistan’ın 26. Bağımsızlık günü kapsamında 16 Kasım 2017 Perşembe gecesi Hilton Boshorus Hotelde verdiği resepsiyon konuşmasında “Türkmen-Türk ilişkileri yüksek boyutlara erişmiştir”dedi

Myratgeldi Seyitmammedov 26. Bağımsızlık günü kapsamındaki resepsiyondaki konuşmasının büyük bir kısmını Türkiye-Türkmenistan ilişkileri oluşturdu.
Seyitmammedov “Bağımsızlık dönemlerinde Türkmen-Türk ilişkileri yüksek boyutlara erişmiştir. Türkmenistan’ın Bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Bugün ikili ilişkilerimiz kalite bakımından yeni bir seviyeye çıkmıştır. İki ülke devlet başkanları arasında düzenlenen üst düzey görüşmeler ve istişareler bunun açık göstergesidir.”şeklinde iki ülkenin ilişkilerinin yüksek düzeyde olduğunun altını çizdi.

Gerçekleşen resepsiyona; Amerika İstanbul Baş Konsolosluk Politika Ekonomi Şef Yrd. Robert Kris, Beyoğlu Belediyesi, Dış İlşişkiler Koordinatörü Melis Kaplangı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Türkiye Belarus İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, İstanbul Büyükşehir Belediye Metro İstanbul Danışmanı Mustafa Yüce, TABA’dan  Hayrettin Turan, Türkiye Türkmenistan Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İsmail Necdet Aygün olmak üzere çeşitli Konsolos temsilcileri, iş sanat dünyası önemli isimleri, Türkiye’de bulunan Türkmenistan vatandaşları, öğrenciler, Akademideki subaylar gibi geniş elit bir katılım oldu.

Başkonsolos Myratgeldi Seyitmammedov, Bağımsız yıllarında, Türkmenistan’da toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük gelişmeler kaydedildiğini, Ülkenin sosyo ekonomik kalkınmasına yönelik Devlet Başkanı programları gereğince ulusal ekonominin hızla gelişmekde olduğunu, düzenli biçimde uyguladığı makroekonomik politika gayri safi yurtiçi hâsıla hacmini büyük bir hızla artırma imkânı sağladığını, ülkenin uzun vadede gelişimine yönelik stratejik programların uygulanması sonucunda elde edildiğini söyledi.

Seyitmammedov “Bu geniş kapsamlı ulusal programların hayata geçirilmesi sonucunda ülkenin tüm bölgelerinde modern sosyo-ekonomik ulaştırma-haberleşme ve mühendislik-teknik altyapı oluşturulmaktadır.

Eylül ayında 60’tan fazla ülkenin sporcularının katılımı Aşkabat’ta 5. Asya kapalı alan  ve dövüş sanatları oyunlarının başarıyla düzenlenmesi ülkemizin her alanda hızla gelişmekde olduğunu kanıtlayan büyük bir etkinlik özelliğine sahiptir.”  dedi

Türkmenistan’ın daimi tarafsız uluslararası-hukuk statüsüne sahip bir ülke olduğunu, BM Genel Kurulu’nun 12 Aralık 1995 ve 3 Haziran 2015 tarihli özel kararları ile tespit edildiğini, BM’nin enerji güvenliği, çevre sorunları, ulaştırma altyapısının, eğitim ve kültürün geliştirilmesi, küresel güvenliğin pekiştirilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin temini, dünyada barış ve sürdürülebilir gelişimin sağlanması gibi büyük önem arz eden inisiyatif ve çözümlerine aktif destek vererek, sözü edilen kuruluşlarda etkili çalışmalar yapmakta olduğu aktararak bir örnek gösterdi. “14-15 kasım 2017 
7.nci. Afganistan Bölgesel Ekonomik işbirliği Konferansının Afganistan’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için Türkmenistanîn başkenti Aşkabat’ta düzenlenmesi ve kasım ayında Türkmenistan’ın dönem başkanlığında düzenlenecek Dünyada enerji güvenliğini sağlamak ve enerji kaynaklarının güvenli transit yollarda dünya piyasalarına ulaştırılmasına yönelik 28. Enerji Şartı Kponferansı gösterilebilir.”

Seyitmammedov Türkmenistan’ın komşu ülkeler ve diğer devletler ile iyi komşuluk, dostane ve karşılıklı yarara dayalı ilişkileri pekiştirmeye yönelik stratejisini sürekli biçimde uygulamakta olduğunuda sözlerine ek getirdi.

Konsolos yine Türkiye ağırlıklı sözlerine şu şekilde devam etdi. “Türkmenistan ve Türkiye uzun vadeli güvenilir ticari-ekonomik ortaklardır. Ülkelerimiz aralarındaki ticari-ekonomik işbirliğin dahada geliştirilmesine büyük önem veriyorlar. Türkiye Türkmenistan’ın dış ticaret ortakları arasında ilk sıralardan birini teşkil etmektedir. Bugün Türk şirketlerince Türkmenistan’da inşaat, enerji, tekstil, ulaştırma, tarım, gıda üretimi ve diğer alanlarda geniş kapsamlı projeler uygulanmaktadır.
Ticari-ekonomik işbirliğinin gelişmesinde Hükümetlerarası karma ekonomik komisyona büyük görev düşmektedir.taraflar Komisyon toplantılarında ikili işbirliğinin mevcut durumunu istişare etme ve yeni işbirliği alanlarını ortaya çıkarma imkanı buluyorlar.”

Seyitmammedov “Ayrıca, Türkmen-Türk işbirliğinin öncelikli yönlerinden biri olan kültürel-insani alanda da ikili ilişkilerimiz mükemmel seviyede devam ediyor. Devlet Başkanlarımızın ferasetinden kaynaklanan “İrfan Kaynağı” ile “Barış Müziği,  Dostluk Kardeşlik Müziği” adlı eserlerinin bu yıl içerisinde Türkçeye çevrilmesi ise bunun en iyi göstergesidir. Söz konusu alanda işbirliği diğer yönlerdeki münasebetlerin daha da gelişmesi için temel teşkil etmektedir.”dedi.
Resepsiyona katılanlara teşekkür etdi. 
Resepsiyon, Türkmenistan’ın kültürünü gösteren etkinlikleri ile devam etdi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder