26.10.15

TURYİD ve TÜRSAB GASTRONOMİ TURİZMİNDE İŞ BİRLİĞİ-YILMAZ PARLAR


GASTRONOMİ TURİZMDE YENİ DÖNEM

Turizm 2023 yılı hedefleri arasında sadece kitle turizmi ve kıyı turizmi çerçevesinde değil çeşitlendirmenin arasında tarih boyunca köklü ve zengin bir mutfağa sahip olmamız açısından yeme içme sanatı gastronomi

Turizmi yüksek seviyelere çekmek için TURYİD ve TÜRSAB işbirliği imzalarını attılar.

TURYİD ile TÜRSAB  20 ekim 2015 Salı günü İstanbul Ortaköy Banyan Restaurant'da basın toplantısı düzenlediler. Toplantıya  TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TURYİD Başkanı Kaya Demirer, Gastronomi Turizm Komitesi Başkanı Gürkan Boztepe TURYİD Başkan yardımcıları Gamze Cizreli, Aslı Pasinli, Faik Öztunç katıldılar.


Küresel kültürün yöresel kültüre doğru eğilim göstermesi, kültürel açıdan potansiyeli bulunan

ve Gastronomiye ilginin artığı dönemde ihmal edildiği gerçeğiyle
TURYİD destek almak kordineli çalışmak için TURSAB ile işbirliği içine girdi.
Türkiye bölgelerine seyahat etmenin temel motivasyonunu gıda
üreticilerini ziyaretlerle, yiyecek ve içecek festivalleri fuarlar düzenlemekle belirli lokantaları, yiyecek içecekle ilgili özgün mekânları, lezzet durakları yaratmak, yöresel yiyecek ve içecekleri içeren   gastronomi turizmin farklı çok çeşitli yönleriyle projelerle yeni bir döneme damga vuruyorlar.  

Yapılan işbirliği hakkında TURYİD başkanı  Kaya Demirer " Türk turizmini daha iyi noktalara getirmeyi planlıyoruz. TÜRSAB ile gerçekleştireceğimiz bu iş birliği ile birlikte ülkenin turizm politikasını gastronomi ile birleştirmeyi planlıyoruz. Dünya genelinde 1 milyara yakın turist var ve bunların neredeyse % 88'i destinasyon seçimlerinde yeme-içme unsuruna önem veriyor. Bizim 30 yıllık turizm politikamız, "deniz-güneş-kum" anlayışı çerçevesinde gerçekleşirken son yıllarda bu durum farklı noktalara gidiyor.”


Turizmi 12 aya yayabilmemizin en önemli adımı, Gastronomi turizmi olacaktır. TÜRSAB ile gerçekleştireceğimiz işbirliğinde iki önemli konu var.  Lezzet Durakları Haritası Oluşturmak.


Gerçekdende  Yeni turist eğilimlerindeyerel kültür ve doğanın keşfedilmesi, denenmemişi

deneme, egzotik ortamlarda tatil yapma gibi
isteklerin artması, turizmde yerelliğin önemini
gündeme getirmiştir.
 Bir toplumun beslenme kültürü; coğrafya, iklim, tarım,
hayvancılık, sanayileşme ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması
gibi çok çeşitli faktörlerden etkilenerek gelişir ve değişir
beslenme ve ziraat gibi alanlarla doğrudan ilgili disiplinler arası
bir sanat ve bilim dalı gastronomi     en iyi beslenmeyi amaçlar.
İnsanları seyahat etmeye özendiren
etkenler içinde, bir ülkenin yeme-içme kültürü de yer almaktadır.

 TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "  Her yörenin kendine özgü olan mutfağıyla, ürün çeşitlerimizi çoğaltmak istiyoruz. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile birlikte, gelen ziyaretçiden elde edilen geliri artırmayı hedefliyoruz. Sunduğumuz kaliteli ürünlerle güzel tecrübeler yaşatıp, turizmde markalaşmak adına her türlü desteği sağlamayı istiyoruz. Bu işbirliği ülkenin tanıtımında önemli bir adım olacak" şekinde özetledi.


Gözlemler odur ki; Bir turist açısından o ülkenin geleneksel

yöntemlerle hazırlanan yemeklerini tatmak son derece önemlidir. Bir ülkedeki bir bölgenin hatta bir yörenin özgün yemeği, özgün lezzeti
gastronomi turizmi açısından önem taşımaktadır. Bu durum turistin
tatil zevkini, keyfini de arttırmada rol oynar. Çünkü her turist
gittiği ülkenin mutfağını, lezzetlerini merak eder. Gidilen ülkede orada yaşayan kişilerin neler yediğini neler içtiğini keşfetmek
turistin ilgisini çeker ve bu durumu eğlenceye dönüştürebilir

TURYİD Başkan Yardımcısı Aslı Pasinli   Ben bu sanatı yerim temalı Food Art Festivalin turizmde çeşitlilik kazandırması bakımından çok önemli olduğunu, sanatla yemeği buluşturmak dünya mutfaklarını en iyi uygulayan ülke konumuna gelemek istediklerini amaçladığın söyledi.

  Ulusun markasını oluşturan yiyeceklerin temel özellikleri, yöresel malzemelerin kullanılması,
geleneksel yöntemlerle hazırlanılması, pişirilmesi ve servis edilmesi, yemeklerin hijyen ve
sanitasyon koşullarına uygun bir şekilde üretilmesi ve servis
edilmesidir.  Ülkelerin ve yörelerin kendi mutfak
kültürlerini yerli ve yabancı turistlere tanıtmaları kültür paylaşımı açısından önemlidir .

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder