18.10.15

TAVUK İRTİFASINDA KARTAL BESLEMEK-YILMAZ PARLAR


  TAVUK İRTİFASINDA KARTAL BESLEMEK
 (Türkiye Ekonomisinin Görünümü)
 Ülke ekonomisi Kartal irtifasında yapılandırılmalıdır. Tavuk irtifasında ( İnşaat ) kartal beslemek ( Sürdürelebilir büyüme ) ham hayaldir.
 İstanbul Levent Wyndham Hotel kongre salonlarında 15-17 Ekim 2015’te gerçekleşen “Sermaye Piyasaları Kongresi”nde Prof. Dr. Taner Berksoy, Prof. Dr. Burak Arzova, Prof. Dr. Burak Saltoğlu, Koordinatör Levent Durusoy’unda panelist, Bloomberg HT, Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran moderatör olduğu, Ekonomi Gündemi panelinde Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu Türkiye ekonomisini örnekledi.

 Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu “Tavuk uçamaz irtifası diğerlerine göre en düşük kanatlıdır. Düşük irtifası problem yaratmaz. Besin zinciri hareketsiz veya çok az hareketli   yiyeceklere dayalıdır. Kartal yüksek irtifalıdır. Tavuk irtifasında beslenme Kartala ölüm getirir.
Kartal daha yüksek alan görmek için daha yüksek uçar. Tavuk takatdan düştüğünde kesilir. Kartal takatdan düştüğünde tüy yolup pençe söküp gaga kırarak kendisini tamamen yeniler. Sindirimleri konusu vs çeşitli karşılaştırmalarla benzetmeleri ekonomi üzerine oturtulduğunda;  Ülke ekonomisi Kartal irtifasında yapılandırılmalıdır. Tavuk irtifasında ( İnşaat ) kartal beslemek ( Sürdürelebilir büyüme ) ham hayaldir.” Sözleryle, tabiatdan esinlenen inovasyon ve fikirlere bir kez daha doğaya atıf yaparak gerçekleri gözler önüne serdi.
 Dünya Sermaye Piyasaları ve Türkiye’nin Yeri Konu hakkında konuştular. Yürütme Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu Kongrenin ülke ekonomisine katkı amaçlarını isteklerini dile getirdi. Turkish Yatırım, Genel Müdür Dr. Berra Doğaner eskiden faiz ve enflasyon gibi finansın etkenleri olurken bu gün için Rakibimiz Gayrimenkul diyerek gayrimenkula ve finansa güven konusuyla ekonomiye olan etkileri tartışmaya açtı.
Kırılganlıklarla mücadele edebilen yapısı olan Türkiye ekonomisinin Büyüme beklentilerini soruldu  Konuşmalardan krizden daha tehdit unsuru olan Türkiye’yi uzun yıllar sürecek düşük büyüme tehlikesi beklediği sonucu çıktı.
İnşaat ağırlıklı bir ekonomik modelin benimsenmesi modelden çıkılamaması düşük büyüme rayına oturduğu kayıp yıl olarak sayabileceğimiz 2015’in yanı sıra yakın yılda da bunun değişmeyeceği anlaşıldı.
Dünya Ekonomisinde genel görünümü Merkez bankalarına bırakımış makro ekonomik sorunlar mevcut araçlarla çözülemiyor. Krizden çıkışa karşı alınan önlemler ve yapılacak yapısal reformlar finansal kesimin direncine takılıyor. Açık ve gizli borçlar çözümsüzlüğü belirsiz hale getiriyor. Jeopolitik riskler derinleşiyor ve genişliyor.
 Prof. Dr. Burak Saltoğlu, “1997 Asya krizinden çıkış için alınan önlemler; düşük faiz-kredi genişlemesi destekli büyümeye neden oldu. Balon oluştu. Sonuç ABD ve İngiltere’de başlayan Mortgage krizi

Gelişmiş ülkelerde yaşanan finansal kriz parasal genişleme ile aşılmaya çalışıldı. Piyasalara pompalanan likidite yükselen ekonomilerede yöneldi. Başta inşaat-emlak olmak üzere yeni balonlar oluşturdu.
FED faiz yükselteceğine ilişkin beklentiler; emtia fiyatlarındaki düşüş ve Çin’de başlayan yavaşlama sermayenin yükselen ekonomilerden çıkmasına neden oldu.” Şeklinde tablo çizdi.
 Gerçekdende Bir süredir dolar karşısındaki seyri kitlesel bir hareket halini alan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri. Fed’in geçtiğimiz ayda  faiz artırımını pas geçmesinin üzerine, ABD verilerinin beklentileri karşılayamadı ve ABD ekonomisine yönelik algıyı da bozdu. Faiz artırımına ilişkin ihtimaller değerlendirilmesi önümüzdeki aya taşınması Avrupa’da hafta boyunca Merkez Bankası üyelerinin yaptıkları açıklamalar ile Euro üzerinde frenleyici etkiler yaptı. Avrupa ekonomilerindeki endişeleri dile getirdiler. Euro’nun güçlü kalmasına rağmen gelen söz konusu söylemlerle birlikte yukarı yönlü gitmekte zorlandı.
Yurt içinde ise hayal kırıklığı yaratan cari açık verisinin ardından ülke ekonomisine ilişkin ekonomi politikaları sorgulanmalı. Sürdürülebilir bir cari açık iyileşmesi mevcut şartlarda görünmemekle birlikte, söz konusu rakamlar düşük büyümeye işaret ediyor. Merkez Bankası sessizliğini koruyor. Yurt içinde ekonomik verilere bakıldığında olumlu bir tablo çizilmesi zor
Ekonomist Ali Perşembe Moderatörlüğünde İstanbul Finans Başkenti Olma Yolunda konulu Panelde T.C. Kalkınma Bakanlığı İstanbul Finans Merkezi Daire Başkanı Sefa Çavdaroğlu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı, Şule Kılıç, Z/Yen Eş Başkan, Mark G. Yeandle UBS Ekonomist Serhan Gök iyi niyetlerini sundular gerçek şu ki; Temel kriterlerden Coğrafi üstünlükden başka uyan hiçbir kıstasa sahip değiliz. Öncelikle oturmuş hukuk sistemin mevcudiyeti hukuk karaları verebilecek savynacak insan kaynaklarına ihtiyaç var. Hakim Savcı, Avukat, en önemlisi Üniversitemiz yok. Yetişimiş insan kaynakları insan endeksli faktörler yok. Çok gülcü sigorta sistemin olması, Bölge üstünlüğü saptayıcı kaynaklar, Gülcü ekonomi, güclü demokrasi vs. Makro stratejik Hedef koymak elbetde mükemmel ancak kısa orta hedeflerle zaman dilimi içinde yol almanızlazım Böylelikle, mikro hedefleri birer birer aşarak marka hedefe ulaşabilirsiniz.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder