3.6.14

GÜNEŞ KENTİ TUŞBA-VAN’DA TURİZM KÜLTÜR SANAT-YILMAZ PARLAR



GÜNEŞ KENTİ TUŞBA 
VAN’DA TURİZM KÜLTÜR SANAT

Eski çağların kültürlü yapısını yansıtan Marka şehir olmaya kilitlenmiş Van kültürün parçası Guinnes kahvaltı rekor denemesini başarıyla yerine getirmekle birlikte  51 793 kişi ile elde ettiği yeni dünya rekoru ile yeniden hayat buldu. Depremin acılı sargılarını üzerinden attı.  Karanlık karamsar yapısından aydınlığa umutlandı.
Rekorla Dünyaya sesini duyurmak, Eski çağların kültürlü yapısını yansıtan yaşamı turizm ön sayfalarına taşımak arzusuyla yükselişe geçti.

Van depremi sonrası otel yapımına giden Van, Böylelikle Turizm ilklerinden olan Konaklama sektörünün uluslarası standartlara uygun yatak sayısını artırırken heyecan katsayılarıda bir o kadar artıyor.

Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurul üyesi Ömer İnanç’a ait olan, Guinness kahvaltı rekor etkinliği süresince kaldığımız, Tamara otel turizm bilincini yakalamış.
Tamara otel müdürü Mustafa Öksüz ve güleryüzlü, personel işini mükemmel istekli yapmaktalar. 


Kahvaltısının marka olma arzusunda olan Van, standarlarındaki zengin çeşit kahvaltısını otel yerine getirebildiği gibi öğlen akşam soluksuz hizmet veren yöresel ve Uluslarası yemek çeşitlerini ve et çeşitlerinin tamamını sunan Tamara ocakbaşı restoranı size kendi ellerinizden anında sıcak yeme ve kendinizin ritmini ayarlama fırsatını veriyor.


Tamara ocakbaşı restoranı as kadrosunu görüntülüyor takdirlerimizi sunuyoruz. Hücre yapısı dokuyu nasıl temsil ediyorsa turizm halka zincirlerinden biri olan Tamara otelde Van’ın Turizmde hazır olduklarını gösteriyor.

Van kalesi eteklerinde eski Van evleri van kültürü yansıttığı gibi el emeği ve sanatsal hediyelik eşya vitrinlerindeki takılar, motifler, süslemeler,  İhtiyar tarihin en erken dönemlerinden, simgeler çeşitli kutsal objelerle birlikte takılarda tüm insanlara ulaşan, zengin kültür dili olmuş, ortak payda tarih din mitoloji olan her dönemin öyküsünü anlatıyor. Atasoy gümüş evi sahiplerinden Züheyla Binici atalarından geleneksel sürdürdükleri sanat atölyelerine davet ediyor.


Eski Van müze evlerinde görevli Emrah Ari evde bulunan eşya öyküleriyle kalmıyor.
Tarihin özetini sunuyor. “Tuşba güneş kenti Van kalesi M.Ö. 834 yılı Urartu kralı Sarduri tarafından yapılmıştır. Liman şehri Tuşba Van Kale eteklerine kadar uzanan Bu günki Van gölü önemli bir denizyolu taşımacılığına hizmet vermiş.”
İskele kalıntıları binlerce tonluk taşlar Edremitden getirildiğini öğreniyoruz. 6 Urartu çivi yazısının bulunduğu kayaları gösteriyor.
Birinde Emrah Ari’den aldığımız manasını öğreniyoruz. Duayen numismatlarca okunarak ifade edilmiş açıklamaları  araştırdıktan sonraki yazının anlamı şöyle” Ben Lutipi’nin oğlu Sarduri Nairi halkının Kralı Büyük kral Tanrı Haldi’den korkan kral.”
Sarduri, Evrensel Tanrı Haldi’yi yüceltmek için yazdığı tarih ediliyor. 

“Ne yapsınlar Dağamı çıksınlar”

Emrah Ari içi yanıp sönen Van için bir şeylerin yapılmasını arzu eden gençlerden biri. Van Depremi ile işe alınan Yedibin kişinin işten çıkarılma olayına isyankar.”Aile geçindiriyorlar. Ne yapsınlar Dağamı çıksınlar” diyor.

Aslında tehdit değil başka seçenek bırakılmadığını mecburen kandırılarak ve üzülerek diğer yolu seçtiklerini dile getiriyor. Aynı sözleri yoğunlukla dinleyince Bu şehirlere yatırımın zorunluluğunu çözüm için ne kadar elzem olduğunu anlıyorsunuz.
      


Dünyaya tantılması gereken takılar

Uygarlıklarla sanatsal etkileşimi yansıtan takılardır.
Urartu Takıları tarihini yer altı karanlığından gün ışığına çıkartıyor, kültür zincirinin her halkasının öyküsünü anlatıyor. Urartu bütün bezemsel sanatlarda homojenlik ve uslupsal tavırlar göstermektedir. 
Arubani art Atasoy sanatcılara ilham kaynağı olarak sanatın gelişmesini sağlayan önemli faktör olmuş.
Yakında müze olarak hizmet vermeye aday Arubani art Atasoy gümüş evini ziyaret ediyoruz.
İş sahiplerinden  Erdal binici ile Urartu Tanrısı Haldi tablosu önünde söyleşi gerçekleştiriyoruz.

Devletden destek görürsek 100 milyarlık Türkiye’ye girdi sağlarız.

Kültür Turizm Bakanlığı hariç çeşitli girişilmede bulunan Tek Savat sanatını uygulayan Binici kardeşlere Bakanlığa müracat etmelerini tavsiye ediyoruz.

Erdal Binici Urartu hakkında bilgiler veriyor
Büyük merkezlerde tanrıları için kule tipi tapınaklar yapan Urartular açık alanlardaki kayalara kapı görünümlü kutsal nişler yapmışlar.
Van/Meher Kapı anıtındaki yazıta göre, Urartuların inandığı, kutsadığı ve adlarına belirli dönemlerde kurban kestiği 79 tanrı, tanrıça ve tanrısal özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilk üç sırayı Haldi, Teişeba ve Şivini paylaşır. Haldi - (Eşi Bagbartu / Bagmaştu / Arubani) Urartuların baştanrısı idi. 

Böylece  Arubani art isim özelliğini öğreniyoruz. Takıları savatı anlatıyor elbette Savatı soruyoruz.

“Savat ın kelime anlamı kara demektir. Savat gümüş, bakır, kurşun ve kükürtten elde edilen bir alaşımdır.Gümüşün çelik uçlarla üzerine şekiller çizerek savat alaşımının 450 derecede eritilerek üzerine işlenir. Savat işçiliğinin en önemli özelliği yıllar boyunca hiç bir şekilde deforme olmamasıdır.Savat işçiliğinin bir çok püf noktası olmakla beraber uzun yılla denemeler sonucu ortaya çıkmıştır. Gerçek savat ürünlerini sadece mağazamızdan alabilirsiniz ayrıca savatlı ürünlerimiz ömür boyu garanti altındadır.
Tarihi hakkındaki bilgi verebilirmisiniz?
Dünya tarihinde ilk olarak Roma imparatorluğu tarafından kullanılmış olsada yoğun olarak Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ermeni ustalar tarafından geliştirilmiştir. Osmanlı zamanında 120 den fazla savat atölyesi vardı fakat günümüzde sadece bir tane bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı zamanında tütün tabakası, sigara ağızlığı, enfiye kutuları, kemerler, bilezikler tasarlanmıştır.
Şimdi Urartu’ya tekrar dönersek?
Urartu İmparatorluğu varlıklarını sürdürdükleri yaklaşık 600 yıl boyunca bir çok alanda yenilik yapmışlardır. Urartu Medeniyeti ile Asur Medeniyeti altın ve gümüş işleme konusunda dünya tarihinde en üst sıralarda bulunmaktadırlar. İnce işçilikleri, kusursuz sanatları ile altın ve gümüş işleme konusunda rakiplerinin çok ilerisinde bir seviyeye ulaşmışlardır. Bu işçiliklerin en başında ise “Granüle” tekniği gelmektedir. Granüle tekniği Urartu’ ların kraliyet işçiliği olarak ta bilinmektedir.
 Günümüzde “Granüle” tekniğinin en güzel  ve en orjinal örneklerini Arubani  Art atölyelerinde en ince ayrıntısına kadar bire bir tasarlanıp üretilmektedir.
Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Urartu 2014 kreasyonu yeni sezonumuzda vitrinlerimizde yerini alacak. Yılların ustalığını ve tecrübesi en ince teknikleri kullanarak Urartu takılarının eşsiz benzerlerini tasarımcılarımızın yeniden yorumlamasıyla sizlerin beğenisine sunuyoruz. 990 ayar gümüş ve birinci kalite taşlar ile süslediğimiz yeni Urartu modellerimiz sınırsız süre garantisi ile güvencemiz altındadır.

Urartu Semiramis Gerdanlığı Urartu Kraliyet işçiliği Olan Granüle Tekniği İle 990 Ayar Gümüş İle Elde Tasarlanmıştır. Kadın Ve Güneş Kadın Ve Ay  Kadın Ve Güneş Kadın Da Dogurkanlık  Ve Sanş   Kullanılan Taşların Tamamı Orjinaldir.
Erdal Binici Van için istihdam yaratacak Ülkeye kazandıracağı girdi maden ve işleme ile ilgili projeleri sıralayınca Tarihteki medeniyetlerin bunları en üst seviyelerde kullanmalarını dinliyoruz.
Toplumsal sorumlulukla Van kedi evini kurmuşlar Van kedisi neslini çoğaltıyorlar. 
Turizm konusuna el atmışlar küçük uçaklarla havadan Van turları için uçak almışlar ancak deneme uçuşunda erkek kardeşlerini bir ay önce kaybedince şimdilik dondurmuşlar. 
Ayrıca Van markalarını soruyoruz?
“Van markasını oluşturanlar; Akdamar Kilisesi, Dünyada tek örneği olan Van gölündeki İnci Kefali, Kuş Cenneti, Otlu Peynir, Savat, Ters Lale, Van Denizi (gölü), Van Kahvaltısı, Van Kalesi, Van Kedisi, Van Kilimi, Adır Adası, Akçalıköyü Travertenleri, Analı Kız Kutsal Alanı, Artos Dağı, Çavuştepe Kalesi, Çelebibağı Mezarlığı, Hoşap Gülü, Kardelen, Kurubaş ve Gevaş Kayak Merkezleri, Meher Kapısı Menua (Semiramis-Şamram) Kanalı,, Muradiye Şelalesi, Urartu Kalıntıları, OffShore, Uşkun, Yavuzlar Köyü Peri Bacaları, Yedi Kilise Manastırı,”şeklinde sıralıyor.  

Turizm en aranır destinasyonlarından biri olacağına inandığımız Van için Türkiye’ye yabancı ziyaret sayısı payında, katkı sağlıyacağı muhakkak. 

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder