11.1.19

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?-Yılmaz Parlar

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?




Türk Akademisyenden Amerika’daki konaklama, yiyecek içecek konusundaki yatırım fırsatları..


Dünya’ya pencere açmak istiyorsan, markalaşmak istiyorsan, her marka uzmanın ortak görüşü Amerika’da iş yerini açmalısın bu şekilde ülke
anlaşmaları sayesinde dünyaya açılma fırsatını yakalarsınız.


Framingham State University öğretim görevlisi Dr. Dr. Ümit Palabıyık Gastronomi konusunda başarı sağlamak, markalaşmak sırlarını verdi.



Önce, Dr. Dr. Ümit Palabıyık’ı tanıyalım;

İstanbul Üniversitesi'nden lisans diploması olan Dr. Dr. Ümit Palabıyık, Kempinski, Four Seasons, Radisson, Omni, Marriott, Sonesta ve Wyndham hotelleri ve restaurant işletmeciliği gibi hem ulusal hemde uluslararası endüstri deneyim kazanmıştır.



Akademik kariyere odaklanan Palabıyık, Stratford, Texas Tech, Framingham Eyalet Üniversitesi, Anne Arundel ve Frederick Community College gibi çeşitli kurumlarda hotel, restaurant ve hotelcilik eğitimciliği yapmıştır.



Öğretim görevliliği sırasında;  barınma, yiyecek ve içecek operasyonları, kurumsallaşma ve fermente yetişkin içecekleri konusunda araştırmacı, olarak  deneyimlerini çoğaltarak hotel ve restaurant açma işinde uzmanlaşmıştır.


Pek çok sertifikalara sahip olan Dr. Ümit Palabıyık

şu anda iyi tanınan bir konukseverlik programı oluşturmak için Framingham State University işletme bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmakta ve bir konukseverlik danışmanlığı şirketine sahiptir.


Mutfak teorisi ve sanitasyonu, ileri mutfak teorisi, yemek odası hizmeti, konaklama İşletmelerinin analizi araştırmaların yanı sıra Amerika’da zincir olan restaurantları, etnik mutfakları, başarı sağlayan, sağlamayan restaurant, cafe, içki mekanları gibi çok sayıda araştırma yapmıştır.



Framingham State University, İşletme Fakültesi'nin bir parçası olan Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği alanındaki lisans programı gıda, seyahat ve uluslararası turizm endüstrisindeki öğrenciler kariyerleri için yeni olan ağırlama ana dalını açmıştır.

Bölge ağırlama endüstrisindeki iş olanakları açısından çok güçlü bir yer olması, hangi Amerika derken Amerika’da iş yeri açılacak en isabetli bölgeleriden biri.
Amerika’nın Massachusetts Eyaleti Boston Framingham State University işletme fakültesi ağırlama ve turizm yönetimi öğretim görevlisi Dr. Ümit Palabıyık, ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar Bozkurt, Kozyatağı Hilton hoteli’nde Gastronomi ile igili “Amerika’da yatırım fırsatları” konulu sunum yaptılar.
Organizasyon komitesi üyesi ve Türk Hukuk Danışmanı Av. Günizi Dizdar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sunumda Dr. Ümit Palabıyık, Chobani yoğurtları ile markalaşan Türk iş adamı Hamdi Ulukaya’nın  Amerika’da zengin işadamları arasında gösterildiğini söyleyerek röportaj video örneklemisiyle cesaret aşıladı.
Video gösterimi sonrasında Amerika’daki Konaklama, Yiyecek içecek konusundaki Yatırımın niçin fırsat olduğunun sebeblerini sıraladı;
-Dünyada üretilen her üç üründen biri Amerika’da tüketiliyor.
-Aile başı aylık gelirin 60 bin dolar.
-200 çeşit mutfağın olduğu Amerika’da hergün dışarda yemek yeme veya hazır yemek almak alışganlığı.


- 74 trilyon dolarlık Dünya üretimin % 24’ünü Amerika üretilir.

- Amerika’da işyeri açıldığında ülke anlaşmaları sayesinde  aynı anda dünyaya açılma fırsatı yakalarsınız.
- Dünya’ya açılan güçlü bir Pazar oluşu.
- Ülke serbest rekabet mevcut ve yatırım yapmaya açık.
- Ayrıca yatırımı devlet destekliyor ..
- Başarıyı müşteri belirliyor.
-Amerika 24 trilyon dolarlık bütçesi içinden yüzde 3 gibi büyük bir rakamla araştırmaya pay ayırmaktadır.
- Yatırımcı için hiçbir engel yoktur.
-Fırsatlar ülkesi olarak sözü edilen Amerika’da dev firmaların  sahipleri göçmenlerdir.



Dr. Ümit Palabıyık, bunun gibi çok maddeleri sıralarken Amerika’da yatırım yapmak isteyenler öncelikle takımını hazırlamalı ve öyle gelmeli şekinde öğütlerine başladı özetle; projenin marka olması gerektiğini, marka olabilmesi içinde, basit, kolay ve kopyalanabilir olmalı, müşteri, maliyet ve kar odaklı projenin kabul edilebilir olmalı olduğunu söyledi.

Üretim ve tükertim olarak Amerika’daki tüketici ne yiyorsa onu satmak zorunda olduğunu hatırlatarak, ülkede yaşayanların taleplerine uyum sağlamak gerektiğini aktardı. Ancak Amerika’da her ürünün alternatifi olduğunu, farklı olmak zorunda olmayı vurguladı.
Vize türleri hakkında bilgilendiren Palabıyık farklı  vizelerden projeye ortak olarak girerek, birkaç rakamsal vize projelere örnek verdikden sonra seçenekleri uygularken beş yıllık planla gitmeli, planı olmadan gitmek isteyenlere göre vizeler bulunduğunu ancak en iyisi Amerika’ya yatırımcı olarak gitmeyi önerdi.




Ancak yatırım için projeye ortak olarak girecekleri uyardı. Yanlış adamla doğru iş yapılamıcağının altını kalın çizdi. Takım hazır plan hazır işe başlıyacağınızı ama ne kadar  başarılı olacağınızı müşteri kararıyla belirleneceğini söyledi.



Katılımcıların katkılarını değerlendiren ve sorularını cevaplandıran Dr. Ümit Palabıyık ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar son olarak danışmanlık yapabilecekleri gibi ellerinde fizibilitesi yapılmış projeleri olduğunu söylediler.




Gastronomi ile iştigal eden katılımcılar arasından girişimci iş kadınlarımızdan, Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Zeytindostu İstanbul Temsilcisi Nil Ünsal kalıcı olarak  hijyenden ve  kaliteden ödün vermeden gerçek sızma soğuk sıkım yağı butik  hizmet anlayışı üretdiği “NillaBella” marka zeytinyağının Amerka kapılarını açtı. Girişiminin olumlu olmasına tanık olduk. Yine sanayici iki kızkardeş Ayhan’lardan  Ayşin Ayhan Gebze’deki sanayi başarılarını Ayvalık Cunda adasındaki Anivacunda restauranta taşırken, Amerika kararlıklarıyla Dünyaya yelken açacaklarına inandık.Yine Av. Ayla Durmuş Denisenko eşinin Rus olduğunu gerek bizim coğrayımızda gerekse eski Sovyetler coğrayasında 40 çeşit mantı bildiklerini ve Amerika’da böyle girişimde bulunacaklarını aktardı.

Toplantı katılımcıların toplu hatıra fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder