12.1.19

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) basın toplantısı 10 Ocak 2019 -Yılmaz Parlar

Kadın Sanayici Olmaz mı Dediniz?

Başkanlığını Alper Kanca’nın yaptığı, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği  (TAYSAD) 10 Ocak 2019 Perşembe günü  Zincirlikuyu Avantgarde Hotel’de düzenlediği, Tedarik Sanayisinin güncel durumunu değerlendirme Basın toplantısında, TAYSAD üyesi Tezmaksan Müşteri İlişkileri Koordinatörü Yalçın Paslı'nın, "Kadın Sanayici Olmaz mı Dediniz?" isimli kitabı gündeme bir yumruk gibi oturdu. 




TAYSAD Yönetim Kurul Başkanı Alper Kanca’nın kitabı kısa tanıtmasıyla ile birlikde beraberinde tartışmayıda getirdi. Bir kere daha Kadın istihdamında kadınlara haksızlık yapıldığı, fırsat eşitliği olmadığı gözler önüne serildi. Toplantıya katılan basın mensupların bile erkeklerin egemen olduğu çoğunluk gerçeğin pusulasıydı. Kitap aslında girişimci kadınlarımızın başarılı hikayelerini kapsadığı gibi çok sayıda kadına sanayi dalında girişimci olmalarını ilham ediyordu. Başkan Alper Kanca “Yalçın Paslı daha önce sanayici hikayelerine yer verdiği, Torna ile Şekillenen Hayatlar isimli iki kitaba imza atmıştı. TAYSAD olarak kitabı özellikle meslek lisesi öğrencilerini teşvik etmek ve onlara rol model örnekler sunmak adına oldukça önemli ve başarılı bir sosyal sorumluluk çalışması olarak görüyoruz" dedi.  



Başkanlığını Ertan Acar’ın yaptığı Halkla İlişkiler ve Türkiye İtibar Endeksi Araştırması yapan itibarlı markaları seçen İtibar Grub’un organize etdiği, TAYSAD Yönetim Kurul Başkanı Alper Kanca’nın bilgilendirme basın toplantısında; 2018 yılının üretim rakamlarının açıklanmamasına rağmen tahminlerine göre,  2018 üretim rakamlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5'lik bir düşüş ile 1 milyon 560 bin seviyesinde olacağını söyledi.

Otomotiv Distribütörlüğü Derneği verilerine göre ise, 2017'de 956 bin olan satış rakamları, 2018'de yüzde 35 gerileyerek 621 bine düştü. 2019 yılında ise üretimimizin 1 milyon 480 bin adet seviyesinde, satışların ise 550 bin adet seviyesinde olması öngördüklerini ifade etdi.  
Başkan Alper Kanca "Otomotiv Endüstrisi Derneği verilerine göre, Otomotiv sektöründe 2017'de 28.5 milyar dolar olan ihracat rakamı 2018'de yüzde 11 artarak, 31.5 milyar dolara ulaştı. Otomotiv tedarik sanayide geçtiğimiz yıla göre ihracatını yüzde 12 artırarak 10 milyar 850 milyona ulaşmış oldu.”dedi 


Üretim giderleri artışlara son olarakda asgari ücretteki artış da eklendiğini, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörün de bu artışlardan etkileneceğini bildiren Kanca "13 yıldır kesintisiz ihracat şampiyonu olan, sanayinin lokomotifi otomotiv sektörüne maliyet artışlarının etkisini azaltmak için tüm sektör olarak var olan teşviklerin uzatılması ya da yeni teşviklerin sunulmasını bekliyoruz.” Şeklinde beklentilerini dile getirdi.

Elektrik enerjisi fiyatlarına değine Alper Kanca "2017 Ocak - 2018 Aralık dönemindeki elektrik maliyetinde lira bazında yüzde 71, euro bazında ise yaklaşık yüzde 13'lük artış söz konusu. Aynı dönemde doğalgazda ise lira bazında yüzde 85, Euro bazında ise yüzde 22'lik maliyet artışı var.” Açıklamalarında bulundu.


Basın mensupların sorularını cevaplandıran Başkan Alper Kanca 2019 yılınının verimli geçeceğini öngördüklerini söyledi. TAYSAD’ın 40 Yılını özetleyen kitaplarıda başarılarını gösteriyordu. Kitaplar Basın mensuplarına takdim edildi. 


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder