25.10.18

11. Erdal Öz Edebiyat Ödülü Adalet Ağaoğlu’nun -Yılmaz Parlar


İlericilik, çağdaşlık Ödülü Erdal Öz

İlk sıralarda yer alan Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün Kültür, edebiyat, duygularını yaşatmak adına her sene gerçekleştirilen, Erdal Öz Edebiyat  Ödülün 2018 yılı sahibi sahibi yazar Adalet Ağaoğlu “Affedersiniz yaşıyorum demek zorunda değilim” dediği gibi, fiziki değil ruhen Erdal Öz’ün de fikirleri, çağdaşlığı, edebiyat duygularının zenginliği yaşıyor, kitapsever insanların yüreğinde sevgisi yankılanıyor.




Handan İnci Başkanlığında, Asuman Kafaoğlu Büke, Oğuz Demiralp, Sibel Irzık, Cemil Kavukçu, Ömer Türkeş ve Faruk Duman gibi değerli isimlerden  oluşan Seçici Kurul kararıyla, on birinci Erdal Öz Edebiyat Ödülüne Adalet Ağaoğlu layık görüldü.

11. Erdal Öz Edebiyat Ödülü 22 Ekim 2018 Pazartesi günü, Okan Bayülgen’in Kabare Art Gallery Dada Salonunda düzenlenen törenle Adalet Ağaoğlu’na verildi. 



Törende açılış konuşmasını yapan Can Yayınları Yönetim Kurul Başkanı Can Öz Ödül hakkında kısa bilgi verdi. Can Öz, her yıl bir üyenin ayrılıp bir başkasının katılımıyla yenilenen jürinin, altı yıldır jüride bulunan ve 2018 komitesinin başkanlığını yürüten Handan İnci’nin uğurlanacağını, gelecek sene jüriye Metin Celal’in  katılacağını söyleyerek   “Erdal Öz Edebiyat Ödülleri’nin böyle bir dönemde sürdürülmesi başka bir öneme sahip. Cemil Kavukçu’nun ve Celal Üster’in fikirleri bizim için çok önemli oldu.  Bu şekilde, bu ödül sürdürülebilir hale geldi. Okan Bayülgen’e bu yıl Dada Sahne’de bize kapılarını açtığı için teşekkür ederim. Olumsuz havanın işi zorlaştıran şöyle bir boyutu var; her birimiz, kendi hayatımızda vicdan muhasebesi yapıyoruz. Bu sonu gelmeyen bir sarmal olarak, hepimizin kaderi. Bu bitmeyecek. Aslında yakamıza yapışacak. Bu vicdan muhasebesi süresince, en yakınımızdaki ve en kıymet verdiğimiz insanlara sıkı sıkıya sarılmak. Bugün Erdal Öz Edebiyat Ödül töreninde kıymetli bir kalabalığın toplanmış olmasını çok önemli buluyorum” ifadelerine yer verdi. Edebiyat Ödülü Derneği'nin kurulacağını belirtdi. 

  


Türkiye’nin sosyal, siyasi, kültürel yapılarını işlediği romanlarını, yenilikçi anlatım teknikleriyle kaleme almış, günlükleri, öyküleri, roman ve oyunlarıyla edebiyatımıza katkılar sağlıyan, çağdaş edebiyatımızın önemli isimlerinden Adalet Ağaoğlu’na verilme gerekcelerini açıklyan seçici kurul Başkanı, Handan İnci  

 kuruldan ayrılacağı için üzgün olduğunu, ancak ödülü Adalet Ağaoğlu’na verme şansına eriştiği için de çok mutlu olduğunu söyledi.
 .


Türkiye’deki siyasal dalgalanmaların acısını yaşamış,tanıklığını da kitaplarına yansıtan unutulmayan yazarımız Erdal Öz Edebiyat ödülünü, almak için sahneye gelen Adalet Ağaoğlu, ödül sevinci bir anekdotla paylaştı.

Gözde yazarlarımızdan Cevdet Kudret’in hastanede öğrendiği ödüle layık görülmesinden sonra, birkaç basın mensubun izlediği törende, basının ilgisiz kalışına karşın, elini masaya vurarak, “Affedersiniz yaşıyorum” sözünü hatırlatarak, “Ödüle layık görüldüğümü öğrendiğimde, ilk aklıma gelen bu oldu. Demek ki, ben artık, ‘Affedersiniz yaşıyorum’ demek zorunda değilim diye düşündüm. Sevinmeye başladım” dedi ve kendisini ödüle layık gören seçici kurula teşekkür etti.



Türkiye’nin tarihini, siyasal ortamını, insanlarının dünyasını anlatan cesur yazarların eserlerini okuyarak ancak o zamanı anlıyabilmemiz ve öğrenmemiz mümkündür.


Toplumsal ve siyasal dalgalanmaların bireyler üzerindeki etkisini, eserlerine döken, Ankara Kızılırmak Caddesi’nde Bilgi Kitabevi’nde Kara Ünal lakaplı arkadaşıyla yaşadığı tuhaf bir olaydan sonra kitabevi açmaya karar veren usta yazar Erdal Öz’ün,sosyalizme sempati duyan ve öğrenme azminde olan gençlerin yeni kitapları bulabilmeleri, tartışabilmeleri olanağını sağlayan Sergi Kitabevini anlatan Adalet Ağaoğlu, 68 Kuşağı’nın bir ışığı niteliğinde olduğunu, Erdal Öz hakkında soruşturma açıldığını, suç unsuru bulunamayıp takipsizlik kararı verildiğine kadar çok ilgiyle izlenen hayat öyküsünden kesitleri dile getirdi.

Handan İnci Ağaoğlu’na ödülünü takdim etti. Ödülünü alan ve havaya kaldıran “Adalet Ağaoğlu Ben yaşıyorum” sözlerini tekrarladı

yilmazparlar@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder