17.8.18

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği -TOFD-Yılmaz Parlar

TOFD’DEN GÖNÜLLÜLERE VEFA 

1998 yılından bu zamana kadar, öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere, tüm ortopedik engellilerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünde hizmetlerini sürdüren Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği 15 Ağustos 2018 Çarşamba akşamı Ataköy Genel Merkez bahçesinde düzenlediği etkinlikle Gönüllüleri bir araya getirdi.


Gerçekleşen etkinliğe, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Genel Başkan Ramazan Baş, Genel Başkan Yrd. Semra Çetinkaya, Tüm Türkiye’de 1.350 kişinin üzerinde çeşitli seviyelerde omurilik felçlisi olduğu, 2.100 kişi üzerinde üyesi bulunan derneğin gönüllüleri ve çok sayıda üyeleri, Sanat, Siyaset, İş Dünyasının önemli isimleri katıldılar.

Gecenin sunuculuğunu, tecrübesiyle, performansıyla dikkat çeken, özel etkinliklerin ve protokol sunumların başarılı ismi İlke Duyan üstlendi. Şıklığıyla göz dolduran sunucu Duyan, Ulusal ve Uluslar arası engelli hakları ile ilişkili genel nitelikteki temel hak ve özgürlükler ve Engelli İstihdamıyla İlgili Politikaların hazırlanmasında yaptığı unutulmaz dernek çalışmaları olan, TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş’ı açılış konuşma yapması için davet etdi. Ramazan Baş Destekçi gönüllülere teşekkür içeren duygulu kısa konuşma yaptı.

Uzun yıllarca destek veren isimlerden, Prof Dr. Oğuz Özyaral, hukuk kurulundan Naci Gürbüz ve  Proje Danışmanı - Eğitmen Deniz Özdikmenli’yi takdim etdi.

Manş Denizi yüzerek geçen üçüncü, ve 1979 yılından sonra ilk yüzen kadın, 11 saat 29 dakika ile en iyi derece ünvanına sahip, Bengisu Avcı’ya  Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği için 3 akülü tekerlekli sandalye amacıyla hedefine ulaşmasından dolayı plaket verdi.

Görme engelli Selim ve Kerim Altınok kardeşler mükemmel konser verdiler, Gecenin sunucusu İlke Duyan zaman zaman Solist olarak eşlik etdi.

Flamenko Dansların Kraliçesi ünvanına sahip, İspanya'nın güney bölgelerinden doğan, Flamenko dans eğitmeni Melis Cangüler’de son derece anlamlı, vücut hareketlerini ve yüz ifadelerini kullanarak en derin duygularını ifade eden, büyüleyen İspanyol solo dans formu Flamenko dansıyla geceye renk katdı. Sonrasında da Olcay Boleli sahne aldı.

Gece içilen meşrubat kapakları özel ambalaj toplama kutularına atıldığını görünce; Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara medikal malzeme dağıtımı için plastik kapak birikimi Kampanyası çağrışım yaptı.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin 2011 yılından bu yana başarı ile yürüttüğü plastik kapak kampanyası dahilinde derneğe başvuruda bulunan Türkiye’nin 81 ilindeki ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara medikal malzeme dağıtımı yapıyor.
Plastik kapak kampanyasına katılmakla, ortopedik engelli birinin yaşamını kolaylaştıran hayatlarına özgürce devam etmelerine yardımcı olabilineceğini hatırlamakda yarar var. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğince yürütülen bu kampanyada toplanan kapakların geri dönüşümü sayesinde elde edilecek gelirin tamamı;  akülü ve manuel tekerlekli sandalyesine kavuşmayı bekleyen binlerce kişiyi hayatla buluşturacağını unutmamak lazım.

Derneği birincil hedeflerinden biri, yeni oluşabilecek kalıcı sakatlıkların önlenmesi ve toplumun bu alanda bilgilenmesini sağlamaktır. Türkiye'de 150 bin üzerinde omurilik felçlisinin olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakamın % 90''ı tekerlekli sandalyeye ve bir başka kişiye bağımlı yaşamak durumunda kalmaktadır. Çoğunlukla trafik kazaları, yüksekten düşme, sığ suya balıklama atlama, ateşli silahla yaralanma, iş kazaları, hastalıklar (omurga tümörü, omurga ve omurilik enfeksiyonları, yumuşak doku hastalıkları – bel ve boyun fıtıkları) vb. omurilik felcine neden olmaktadır. Gerek yetersiz rehabilitasyon, gerekse çevresel koşullar (mimari engeller ve ulaşım sorunları) çoğunlukla tekerlekli sandalye bağımlısı olan omurilik felçlilerinin bağımsızlığını kısıtlamakta, üretici konuma geçip, toplumsal ve ekonomik yaşama katılımlarını engellemektedir. Bu sorunların çözümünü Dernek bir bütün olarak ele almaktadır. TOFD Başkan Ramazan Baş ve yönetim ekibi sayesinde ses getirmekteler.
Geceye sponsor olan, Hakan işlekel-Bahadır işlekel kardeşler sucuk ve köfteleri, Wish More ve Onur Marketler Zinciri Pastayı üstlendiler. Yine pek çok toplumsal sorumluluk projelerde varlık gösteren Sultan su geceye hayat verdi. Masamızı paylaştığımız Sultan su Türkiye satış müdürü Erdoğan Aktaş ile yaptığımız söyleşide Sultan suyu   gönüllerin sultanı olarak görüyor. Uludağ’da 2070 rakımdan çıktığı ph değerinin naturel olarak nötr olduğunu aktardı.
Işık üniversitesi, Upwatch, Radisson Blu, Plates Akademi, Tek Yürek Grubu, Artella, Bahçeşehir Koleji ve Kabataş Lisesi destekleriyle etkinlikde yer aldılar.

yilmazparlar@yahoo.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder