15.8.18

Meclis Toplantısı-Agustos 2018-Yılmaz Parlar


İTO MECLİS TOPLANTISI

İstanbul Ticaret Odası Geleneksel aylık toplantısını 09 Ağustos 2018 peşembe günü gerçekleştirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Başkanı Öztürk Oran, ABD yönetiminin Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarını eleştirdi. Gündem maddelerin okunmasından sonra oylama yapıldı.


(İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’i konuşmasını yapmak üzere davet etdi.

Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı konuşmasında; yirmidört Haziran seçimleriyle 2023-2053-2071 yılları vizyonlarına gideceğimizin göstergesi niteliğinde olabileceğini söyledi.

Avdagiç, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik ABD’nin yaptırım kararına ilişkin olarak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararının 6 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girdiğine dikkat çekti.

Şekib Avdagiç, “ABD yönetiminin bu kararı üzerine Avrupa Birliği bir açıklama yaparak ‘AB’nin İran’la kendi arasındaki anlaşmaya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uyacaklarını ve ABD, ambargo kurallarına uymayacak Avrupa şirketlerini cezalandırmaya çalışırsa kendi şirketlerini de her türlü şekilde koruyacaklarını’ duyurdu. Bu da bize ABD’nin gerginlik yaşadığı tek NATO ülkesinin Türkiye olmadığını gösteriyor. ABD, kullandığı tehdit dili sebebiyle diğer NATO üyesi ülkelerle de sıkıntılar yaşıyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin son dönemde rahip Brunson davası sebebiyle ABD yönetimi ile gergin bir dönem yaşadığına işaret eden Avdagiç, bakanlara yönelik kabul edilemez yaptırım kararına karşılık Türkiye’nin de mütekabiliyet esası gereği Amerikalı iki bakana aynıyla misillemede bulunduğunu söyledi.

ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik ile dövizde yaşanan yükselme arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu vurgulayan Avdagiç, “Bu gerginlikten dolayı Türkiye’ye yönelik daha kapsamlı yaptırımlar gelebileceği fikri satın alındı. Bir başka ifadeyle, yurt içi piyasalarda döviz kurlarına ve faiz oranlarına yönelik olarak bu endişeyi yansıtan bir fiyatlandırma gözlemleniyor. Türk lirasına karşı yürütülen bu ‘sert’ fiyatlandırmada ‘kuklaya değil, kuklacıya bakmamız’ gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, “Türkiye, bu krizden daha güçlenerek çıkacaktır. Eğer ABD müttefiklik sözde kalsın istiyorsa, asıl bedeli sonunda kendileri öder. Türk iş dünyası olarak devletimizin, iki bakanımızın arkasındayız.”dedi

ABD'nin rahatsız olduğu konunun bağımsız Türk yargısı ise tehditkar dilden bizim de rahatsız olduğumuzu söyleyerek, “ABD’nin korkusu Türkiye’nin yeni küresel dengedeki rolüyse, biz aklıselimle mücadele etmeyi ve yolumuzda ilerlemeyi biliriz. Amerika haksız ve mesnetsiz yaptırım tehdidiyle, Türk halkına, iş dünyasına istemediği hiçbir şeyi yaptıramayacak. Türkiye, anlayacakları dilden konuşacak; kurulan bütün tuzakları aştığı gibi bunu da aşacaktır. Türk iş dünyası olarak ABD’den beklentimiz, Türk yargısının yapacağı yargılamanın sonuçlarına itibar etmesidir. Skandal yaptırım kararı hem uluslararası hukuka hem devletler arası güven ilişkilerine aykırıdır. ABD'nin bir müttefik olarak hareket edeceğine inanmak istiyoruz.”ifadeleri kullandı.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder