30.4.18

Türkiye İle Tataristan İlişkileri Artacak -Yılmaz Parlar


TÜRKİYE İLE TATARİSTAN İLİŞKİLERİ ARTACAK 


DEİK-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un ülkemizi  ziyareti vesilesi  ile  Türkiye-Rusya  İş  Konseyi  organizasyonunda 27 Nisan 2018, Cuma günü İstanbul CVK Park Bosphorus Hotel'de Türkiye -Tataristan İş Forumu düzenlendi.


Forumda, Tataristan Cumhuriyeti Almetyevsk Belediyesi ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği arasında iş birliği ve iyi niyet protokolü imzalandı.


Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov “ Türkiye İle Tataristan İlişkileri Artarak Devam Edecek-Türkiye ve Tataristan turizm ve inşaat sektörlerinde önemli adımlar atacak”


Türkiye-Rusya Ticaret Rakamları 2017 tarihi rakamlarıyla; Toplam dış ticaret hacmi: 22.2 milyar ABD Doları. Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat: 2.7 milyar ABD Doları. Başlıca ihracat kalemleri: Meyve, kara taşıtları için aksam ve parçaları, petrol yağları, otomotiv, diğer hava taşıtları. Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalat: 19.5 milyar ABD Doları. Başlıca ithalat kalemleri: Petrol yağları, taş kömürü, demir-çelik, bakliyat, alüminyum, bakır. Dış ticaret dengesi: Rusya lehine 16.7 milyar ABD Doları.


Foruma; Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – ‘Milli Şura’ Milli Meclisi Başkanı, Vasil Shayhraziyev,Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Bilgi ve İletişim Bakanı Roman Shayhutdinov, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uluslararası ve Dış Ekonomi İlişkiler Danışmanı Radik Gimatdinov, Tataristan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Farid Abdulganiev, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Tataristan İstanbul Temsilcisi Ayrat Gataullin, Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Taliya Minullina, Tataristan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageev gibi isimler Gelen Tataristan Heyetde;Türk tarafında Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan başda olduğu çok sayıda temsilci, iş adamı  ve firma temsilcileri katıldılar.


DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen İş Forumunda, Tataristan Tanıtım Filminin Gösteriminden sonra konuşmalar ve yatırım bilgileri verildi.

Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov  “İlişkilerimiz yıllara dayanıyor ve artık dost haline geldik. Ve tabii ki, süren dostluğumuzun yanı sıra iki tarafa da önemli sorumluluklar düşüyor. Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin Tataristan'ın gelişmesinde katkısı çok fazla oldu. Sağlanan temaslarda tıp ve eğitim-öğretim konularında çalışmalar yapmak konusunda mutabık kaldıklarını, Tataristan'da Türk üreticilerinin olduğunu ve ticareti iyi yürüttüklerini söyledi.  “Eğitim-öğretim merkezinin kurulması konusunda temaslarda bulunduk. Tataristan'da Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesinin kurulması konusu oldu. Eğlence, alışveriş merkezi ve tema parklarının kurulması konusunda da mutabakata vardık. Bu süreçte Türk iş adamları Tataristan ekonomisinin bir çok sektöründe iş yapabilecekler."şeklinde sektörleri sıraladı. 



Minnihanov, " Türkiye'nin çevik ve uyumlu bir iş dünyası var. Siz iş dünyasından bir şeyler öğreniyoruz. Her zaman zor konulara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Her iki ülke de iyi niyetli. Siz iş dünyası temsilcilerini Kazan Zirvesi'ne davet ediyorum. Sizleri ülkemizde ağırlamaya ve yardımcı olmaya her zaman hazırız" dedi.
Türkiye’nin Tataristan'daki inşaat sektöründe de önemli rol oynayacağını söyleyen Minnihanov "Türk müteahhitler, yalnızca Rusya'da değil dünya çapında ünlüler ve dünya çapında önemli projelerin altından başarıyla kalkıyorlar.”şeklinde  Tataristan'daki inşaatlarda müteahhitlerin önemli rol oynayacağına inandığını belirtdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İki ülkenin tarihsel, ekonomik ve siyasal alanda güçlü bir geçmişi olduğunu söyleyerek Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov'un Türk sermayesine sahip çıktığını ve yatırımların önünü açtığı için teşekkür etti. Metin, " Türkiye ve Rusya Federasyonu altında Tataristan ile sürekli görüşmeler halindeyiz. Artık Türkiye ve Rusya arasında ilişki diplomatik bir ilişki değil, iş birliğine dönüşmüş bir ilişki. Bu iş birliğinin merkezinde ise Tataristan var. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 22.5 milyar dolar. Rusya'daki Türk yatırımlarının en önemli parçası ise Tataristan'da yer alıyor. Tataristan çok önemli bir yatırım merkezi olmaya devam edecek. Türk yatırımcılarını, Tataristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi. Türk müteahhitlerinin dünyada ikinci sırada yer almasında Rusya'nın büyük payı olduğunu belirten Metin, Türk müteahhitlerinin dünyada 70 milyar dolarlık yatırımının 2 milyar dolarının Tataristan'a gerçekleştirdiğini aktardı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi potansiyelini yansıtmadığını aktaran Metin, Türk firmalarının Rusya'daki fuarlara katılması için destek olduklarını ve iki ülke arasındaki iş birliklerinin devam edeceğini söyledi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK'in yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. DEİK'in fırsatları analiz etmek, ülkeler arası yatırım ve ticareti artırmak adına istekli üyelik esasına göre özveri ile çalışdığını otuziki seneden beri ülkeler arasında köprüler kurduğunu, Türkiye'yi anlatırken Avrupa'yı Asya'ya bağlayan köprü  dediğimizi, Tataristan da, bu yanıyla, Türk ve İslam dünyasını Rusya'ya bağlayan bir köprü olduğunu söyledi.

DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi BaşkanıTuncay Özilhan, Türkiye ile Tataristan arasındaki yatırım ilişkilerinin önemli bir boyuta geldiğini vurguladı. Tataristan'da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında Türk firmalarının ilk sırada olduğunu ve bölgedeki yabancı yatırımların yaklaşık dörtte birinin Türkiye'nin payına düştüğünü, Rusya Federasyonu bünyesinde demokratik bir cumhuriyet olan Tataristan Cumhuriyeti sahip olduğu elverişli coğrafi konum, zengin doğal kaynaklar, kalifiye işgücü, gelişmiş sanayisi ve güçlü ulaşım altyapısı gibi faktörler sayesinde Rusya'nın ekonomik açıdan en önemli bölgelerinden biri  konumunda olduğunu söyledi.
Tuncay Özilhan  “Türk firmaları son yıllarda yeni iş olanaklarından yararlanmak amacıyla faaliyetlerini Rusya'nın bölgelerine yayma eğilimindedirler" dedi.
Rusya Federasyonu Tataristan yatırım Ajansı Başkanı Taliya Minullina Tueizmve yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Teşvikleri açıkladı. Kızların güzelliğiyle ünlü olduğunu vurgulayarak. Katılımcıları gülümsetdi.

Konuşmalar ve tanıtımlardan sonra ikili görüşmelerle forum devam etdi.



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder