2.4.18

7. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali -Yılmaz Parlar


MİSYON, HAVLUDA DÜNYA MARKASI  

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ev sahipliğinde Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) ile Türk Havlu ve Bornozu Dünya markası yapmak kapsamında Sultanhamam’da festival düzenlendi. 



Giderek zorlaşan, yeni dönemin rekabet dünyasında ayakta kalmak için olmazsa olmaz koşulu başarılı markalar yaratmak.  Böyle bir misyonla yola çıkan TETSİAD ve DETGİS, beş kıtada dünya’nın 180 den fazla ülkesine, Türk Havlusu olarak ihraç edilen katma değeri yüksek ürünümüzün hammaddesi pamuğun organik-naturel ve GDO’suz (Genetiği Değiştirilmiş Organizma ) tohumundan olduğunu dünyaya duyuracaklar.


Sultanhamam Hatice Turhan Valide Sultan Sebili’nde TETSİAD ve DETGİS tarafından EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği üyeleri Gazetecilerle 30 mart 2018 Cuma günü Basın toplantısı gerçekleşti..



Basın Toplantısına, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz, TETSİAD ve DETGİS yönetim kurulu üyeleri, sektörün lider temsilcileri, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğrencileri öğretim görevlileri ve EGD Yönetim Kurul Başkanı Celal Toprak katıldılar.  


Yedi yıl önce başlatılan ve her yıl mart ayı içerisinde Denizli, Buldan, Babadağ ve İstanbul’da düzenlenen festivalin amacı; Türk havlusunu ve bornozunu markalaştırmak, kalitesinin üstünlüğünü duyurmak, bilinirliğini arttırmak. 

Bu amaçla Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali düzenleniyor. Kısa adı TETSİAD olan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da kutlanan 7.Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali sektörün merkezi sayılan yüzyıllardır süregelen dinamik pazar yapısı olan Sultanhamam’da kutlandı.
Basın toplantısında, TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın “Bildiğiniz gibi Türk adının tüm dünyada gururla anılmasını sağlayan ve önce ülke markasına, ardından da Türk ekonomisine değer katan pek çok ürünümüz bulunmakta. Türk Gülü, Türk Kahvesi gibi. Bunlardan biri de temelinde binlerce yıllık bir dokuma geleneğinin, yine bin yıldan fazla temizlik, SPA ve şifa uzmanlığının olduğu Türk Hamamının en önemli parçalarından biri olan Türk Havlusu. Özellikle 1700’lü yıllarda peştamal ve sonrasında havlu, Osmanlılar sayesinde dünyaya yayıldı ve kalitesi üzerindeki algı, hep olumlu şekilde ilerledi. Günümüzde Türk Havlusu, iyi su çekmesi, kolay kuruması, antibakteriyel kalitesi gibi özellikleriyle tüm dünyada gerçek havlu tüketicisin tercihinde ilk sırada yer almayı başarmıştır.”dedi.
Başkan Ali Sami Aydın ürünün ekonomiye önemli  katkıda bulunduğunu, 2017 yılı itibari ile 103 bin tona yaklaşan havlu ve bornoz üretimi olduğunu , 841 bin dolarlık girdi sağladığını, 2016 yılına göre kilogram bazında % 3, dolar bazında % 4 dolar artış sağladığını söyledi.  
Aydın “2017 yılında 3 milyar dolar civarındaki ev tekstili sektöründe havlu-bornoz grubu en çok ciro yapan ürün haline geldi. Dünyaya Denizli, Bursa ve İstanbul üzerinden ulaşan Türk Havlusu, hem dünya tüketicisinin zihnindeki imajı koruyup geliştirmeli hem de ekonomimize olan katkısını sürdürmeli. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali Denizli’den İstanbul’a kadar tüm üretim ve ihracat yapan kurumların ve markaların büyümeleri, seslerini hem ülke içinde hem ülke dışında daha çok duyurmaları için büyük değer taşıyor. Daha geniş pazarlara ulaşmak için tasarım, inovasyon ve doğru sunum tekniklerini geliştirmeli; ürün kalitesine tasarım ve koleksiyon ekleyerek markalı ihracatı arttırmanın koşullarını yaratmalıyız. Bu festival de bu başarının sesi olmaya devam edeceğiz.”şeklinde olması gerekenleri özetledi.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz “ 7 yıl önce basit bir fikir ile yola çıkmıştık fakat bugün başta Denizli olmak üzere Türkiye’miz için önemli bir festival kazandırdık. Mart ayı içinde ilk olarak Babadağ’da daha sonra Denizli’de kortejimizi gerçekleştirdik. Bugün de festivalin son organizasyonunda TETSİAD ev sahipliğinde Sultanhamam’da kortejimizi gerçekleştirmekteyiz.”dedi ve  TETSİAD’a teşekkürlerini sundu. 
Basın toplantısının ardından, bornozlar giyildi.   bando eşliğinde Hatice Turhan Valide Sultan Sebili’nden Sultanhamam Meydanı’ndaki Manifaturacı Heykeli’ne kadar çok ilgi çeken yürüyüş yapıldı.  
1991 yılında kurulan, 1025 üyesi bulunan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği, TETSİAD,  sektörümüzün korunması, yerli üretimin korunması ve desteklenmesi amacıyla, çalışmalar yürütmektedir. 24 yıldır EVTEKS Uluslararası İstanbul Ev Tekstili Fuarı, 5 yıldır Home-Tex Ev tekstili ve Dekorasyon Fuarı TETSİAD tarafından düzenlenmektedir. Hedef Türk ev tekstili sektöründe ihracatı arttırarak 2023 yılı 5 milyar dolar ihracata ulaşmak.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder