24.11.17

Kocaeli’yi bilişim Kenti Yapacağız-Yılmaz Parlar

Kocaeli’yi bilişim Kenti Yapacağız
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu “Amacımız Kocaeli’yi; bilişim ve teknolojide de Dünyanın odak şehirlerinden biri haline getirmek”
5.000 metre karelik net sergileme alanı üzerinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından "sanal ve arttırılmış gerçeklik" ana temasıyla hayata geçirilen, 23-24-25-26 Kasım 2017 tarihleri arasında sürecek olan, Bilişim Festivali niteliğindeki Kocaeli Bilişim Fuarı açıldı.

Yoğun ilgi gören, açılışa Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başda olmak üzere iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri, akademisyenler, bilişim dernek başkanları temsicileri, öğretim görevlileri katıldılar.
Fuar kapsamında; Endüstri 4.0, interaktif eğitim yazılımları, siber güvenlik sistemleri, mobil yazılım teknolojileri, sanal ve artırılmış gerçeklik, bilişim, yazılım geliştirme, bilgi yönetimi, tüketici elektroniği ürünleri, 3D, simülasyon, sanal gerçeklik, endüstriyel otomasyon, yeni nesil eğitim setleri, robotik, maker, akıllı ev teknolojileri, akıllı şehirler, GSM sektörü, web, network ve bireysel veri güvenliği, yapay zeka, akıllı çözümler gibi konular standlarda bilişim tutkunu ziyaretcilere sunuluyor.
Prorobotek firmasına ait pek çok teknolojik özelliğe sahip, sahnede katılımcıları selamlayan robot Sanbot'un takdimciliği sempatik beğeni kazandı. Robot Sanbot Protokol konuşmalacıları davet etdi.
Nefes kesen güzellikdeki, LED dans gösterisinin ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Türkiye’de ve dünyada gelinen son noktayla vurguladığı, fuarda uzmanlar tarafından değerlendirileceği, bilişim devlerinin uygulamaya aldığı, son yenilikler, uçuş simülatörleri, akıllı şehir sistemleri, inovatif ürünler, robotik uygulamalar tanıtılacağı, Ülke bilişimde; Özellikle savunma alanında geldiği düzey, gözler önüne serileceğini, sektörün önemli aktörleri deneyimlerini aktaracağını söyledi. 

Başkan Karaosmanoğlu “İnsanlık bakır, demir ve tunç çağını geçti. İslâm medeniyeti bir güneş gibi insanlığın üzerine doğdu. Bundan etkilenen Avrupa; Kendi ortaçağ karanlığından, Rönesans ve Reform hareketleriyle çıkmayı başardı. 18’inci yüzyılın sonunda, buharın sanayide kullanılmasıyla seri üretim
1’inci Sanayi Dönemi Başladı. 2’ncisinde elektrik,
3’üncüsünde elektronik sistemler üretimde çığır açtı.
Bu arada insanoğlu uzaya çıktı. Bilgisayar, daha sonra internet hayatımızda yerini aldı. Bilişim teknolojilerinin endüstriye adapte edilmesiyle Sanayi 4.0 dönemi başladı.” Şeklinde ufuk turu yaptı. 

Otomasyon sistemleri ve üretim teknolojilerinde oyunun kuralları yeniden tanımlandığını, dengelerin tamamen değiştiğini dile getiren Başkan  “Bu yeni dönemin; En önemli unsuru eşyanın ve insanlığın birbirine adapte olması, çevrimiçi olarak yaşamasıdır. Artık nesnelerin internetiyle; Eşyaların akıllanmasından; Birbiriyle ilişki içinde olmasından bahsediyoruz. Evlerimiz akıllanıyor. Çoktandır akıllı cep telefonları hayatımızın olmazsa olmaz bir unsuru haline geldi. 3 boyutlu yazıcılarla, çok yakın bir sürede; adeta her evde tek kişilik fabrikalar kurulacak.
Üretim ve tüketim ilişkisi de yeniden tanımlanacak. Robot teknolojileri ve yapay zekâ; Dünyanın kaderini etkileyecek çapta gelişmeler. İnsanlığın kısa zamanda gerçekleştirdiği bu devrimler, siyaseti, toplumu, yaşam biçimimizi derinden etkiliyor.” dedi

İbrahim Karaosmanoğlu, Devletlerin, toplumların örgütlenme biçiminin, yönetim sistemlerin köklü olarak değiştiğini, Dünyanın, her çağda kendine özgü bir şekilde küreselleştiğini, Hiçbir çağda insanoğlunun birbirine bu kadar bağlanmadığını söyleyerek özetle; “Geç kaldığımız, yeni dünyanın, bu dönemin kodlarını çözebilirsek, 1 yıla 100 yıl sığdırabilir, geç başladığımız yarışı en önde tamamlayabiliriz. Amacımız, Yeni dünyanın sunduğu fırsatları akıllıca değerlendirmektir. Sanayi ve üretim alanında; yaklaşık 100 yıldan bu yana birikmekte olan büyük bir know how’a sahibiz. Hedefimiz; Bu büyük birikimi; Bilişim ve teknolojiye evirmek; Ülkemizin ve insanlığın yükselişine daha fazla katkı sunmaktır. Amacımız Kocaeli’yi; bilişim ve teknolojide de Dünyanın odak şehirlerinden biri haline getirmek,
Hükümetimizin vizyon projelerinden biri olan, Türkiye’nin ilk Bilişim Vadisi Kocaeli’de hızla yükseliyor. Burada, dünyanın en önemli bilişim, yazılım ve teknoloji firmaları yerini alacak.”şeklinde öngörüde bulundu.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, bilgi ve teknolojinin gelişimiyle dünyanın hızla değiştiğini belirterek, Türkiye'nin gelişen dünyada yerini alabilmesi için teknolojinin büyük bir titizlikle takip edilmesinin büyük önem taşıdığını, Kocaeli’nin 76’ya ulaşan Ar-Ge merkeziyle Türkiye’de en önde gelen illerden biri olduğunu söyledi.

Vali “ Bilişim Vadisi büyük öneme sahip. Başbakan Yardımcımızın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde ve Milli Savunma Bakanlığı döneminde takip ederek, bu günlere getirdiği Bilişim Vadimizin ilk bölümü tamamlanmak üzere. Türkiye içinden ve dışından birçok firmanın yer almaya çalıştığı Bilişim Vadisi bu anlamda ilimiz ve ülkemizi çok daha iyi bir noktaya taşıyacak önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bu anlamda bilgi ve teknolojinin her alanda kendini geliştirmesi ve farklı bir noktalara taşınması bakımından da çok önemli katkı sunacaktır” açıklamalarında bulundu.
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Öğrencilere küçük yaşlardan itibaren kodlama öğretilmesi gerekdiğini belirterek "Önümüzdeki süreçte İngilizce biliyor musun sorusunun yerine kodlama biliyor musun sorusu gelecek.” dedi.
20. yüzyıl dünya tarihinin en buhranlı yüzyılı olduğunu, Üretimin büyük oranda insandan bağımsız olacağını, nesnelerin birbiriyle iletişime geçerek üretim yapacağını, yapay zeka üretim planlamasını kendi yapacağını, siber güvenlik konusunun da önem kazanacağını vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Siber güvenlik milli güvenlik meselesi haline geldi. Siber güvenlik yurt savunmasının ayrılmaz bir parçası. siber güvenliğe harcanan para 86 milyar doları buldu.”dedi
TÜBİTAK’ta siber güvenlik merkezinde çalışmaların sürdüğünü, yerli ve milli yazılımların gerçekleştirildiğini, bilgilendirken Kocaeli’de kodlama seferberliğini başlatmak durumundayız şekinde çağrıda bulundu. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık,  "Siber riskleri minimize etmek için TÜBİTAK Pardus'u geliştirdi. Pardus dediğimiz Linux tabanlı milli bir işletim sistemi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımda en fazla önem verdiğim projelerden birisi Pardus olmuştur çünkü milli ve yerli bir işletim sisteminiz olursa siber güvenlikte büyük avantaj sağlarsınız. Bu alanda özellikle dışarıdan gelen saldırılara çok daha güçlü karşı koyma şansımız oluyor.”şeklinde sibere verdiği önemin altını çizdi.

Fuar kapsamında düzenlenen  ’’Kocaeli Kodluyor Yarışması’’ ve ‘’Mehmet Ali Kağıtçı Yenilikçi Tasarımlar Proje Yarışması’’nın ödül törenleri de fuarın açılışı kapsamında yapıldı.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Gezisine katılma  3D Yazıcı, Biolid Robot Eğitim Seti, Elektronik Eğitim Seti gibi hediyelerle ve  parayla derece alanlar ödüllendirildi.
Bilişim teknolojilerinin gündelik hayattaki önemi dikkate alındığında, toplumsal dönüşümün gerekliliği olarak bilginin ve bilgiye ulaşma yollarının değişime uğradığı, 4.0 kavramının hayatımıza girdiği bu dönemde, sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli, gerek “Bilişim Vadisi” yatırımı ile gerekse Büyükşehir Belediyesinin verdiği hizmetlerle birlikte artık bilişim kenti olma yolunda ciddi adımlar atdığını, tüm unsurları bünyesinde bulundurduğunu, bilinciyle Bilişim Fuarın önemi dahada artmaktadır. 
 Konuşmaların ardından bilişim Fuarı, protokol üyelerince kesilen kurdele ile birlikde ziyaretçilere açıldı.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder