13.11.17

Bilisi Zirvesi-2017-Yılmaz Parlar

  Bilişim Zirvesinde KAGİDER’den cesur sözler

7-8 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre merkezinde gerçekleşen “Bilişim Zirvesi 2017’de göze çarpan panellerden  “Dijital Ekonomiye Hazırlık ve Türkiyenin Dijital Ekonomi Vizyonu”konulu oturumda KAGİDER Başkanı Sanem Oktar Türkiye gerçeklerini göz ününe sererek Bilişimin Devlet Politikası olması gerekdigini vurguladı

Oktar “Dünya Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre Türkiye sondan 16'ncı sırada. Yani 142 ülke arasından sondan 16. sıradayız"dedi


TTGV, Yönetim Kurulu Başkanı -Vestel Ventures, Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav moderatörlüğünde; Google Cloud, Ülke Müdürü Alp Önder Güler, IGA - İstanbul Grand Airport, CIO Ersin İnankul, Türk Telekom, Teknoloji Başdanışmanı Prof. Mustafa Ergen, KAGİDER  Başkanı Sanem Oktar panelist olarak katıldığı“Dijital Ekonomiye Hazırlık ve Türkiyenin Dijital Ekonomi Vizyonu” oturumda

birey ve toplum temelinde gelecek açısından teknolojik dönüşümün önemine, eğitim politikalarında atılabilecek yeni adımlara, teknoloji kullanımı için gerekli eğitim ve sosyal altyapının sağlanabilmesi gibi önemli konulara değinildi.
 Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav,  
ileriye yönelik atılacak adımların proje olarak ele alınması ve devamlılığın sağlanması odak noktasını Ekonomi ve sanayi alanında, tüketici, ürün ve değerler dinamiğinin yeniden dizayn edileceği doğrultusunda istihdamın nitelikli bireyler yetiştirmenin öncelikli olduğu firmasından örneklemeyle altını çizdi.

Telekom Teknoloji Başdanışmanı Prof. Mustafa Ergen  “Şirketler dijital teknolojilerin hızla ilerlemesiyle, bir nevi sayısal uçuruma doğru itilmektedir. Ya üzerinde kalıp yaşayacaklar ya da altında ezilerek eriyecekler. Bu nedenle dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunun bilinmesi önemlidir. Ötesinde, kendi vizyonları çerçevesinde çekebilecekleri finansal güç ile büyüme planları yapmaları gerekmektedir. Dijitalleşme her ne kadar iş yapmayı kolaylaştırsa da, aynı zamanda konsolide olmayı da kolaylaştırıyor. Şirketler için dijitalleşerek ilerlemek yanında, aynı zamanda şirket pazarını artırmak ve rakiplerini konsolide edebilmek birinci ödev olarak gözükmektedir.”
Google for Work Türkiye Ülke Müdürü Güler, “Bunlar birbirinin çok üzerine çıkan, geri dönüşü olmayan, ‘tekrar eski modele dönelim’ düşüncesini hiç akla getirmeyeceğimiz çok enteresan değişim dönemleri-atmalıyım  diyen iki kesimin arasındaki yelpazede farklı tonlarda ortaya çıkıyor. Bu arada şirketlerin DNA’sı da değişiyor. İş İçin Android ya da Android for Work, büyük şirketlerin şu anda tam olarak anlayamadığı -buna bağlı olarak Google’ın da odağını daha inovatif şirketlere taşıdığı-  Google, işi Android ile mobile taşıdığında her iki taraftan da taviz veriyor. Android for Work, Google for Work ile oluşturulan çatının altında bunların yanında yerini alıyor Google for Work ve Android for Work için önemli bir avantaj.  Kullanıcı sayısı geometrik olarak artarken Google ana sayfasının hacklenmemesini sağlayan veya Facebook sayfasının çökmemesini sağlayan deneyim, kurumsal tarafta da önemli bir koz.”

 IGA - İstanbul Grand Airport CIO'su Ersin İnankul, 'Dünyanın En Büyük Dijital Hava Limanında Siber Güvenlik' başlıklı sunumuyla, inşaatı devam eden, dünyanın en büyük havalimanı konusunda önemli bilgiler paylaştı. Birçok 'ilk'in hayata geçirileceği üçüncü havalimanının, BT alanında küresel yaratıcılığı ortaya koyacağını sunumuyla gösteren Ersin İnankul, Türkiye'nin bölgedeki konumuna dikkat çekti ve bu havalimanı ile pastadan önemli bir pay alınacağını vurguladı. 2018 yılında hayata geçirilecek üçüncü havalimanı ile 3 saatte 330 destinasyona ulaşılabilen İstanbul'un öneminin artacağını belirten İnankul, "2018 yılı itibariyle ilk faz gerçekleştirilecek. Burası altı pist, iki terminal binası ve 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak" dedi. Guiness Rekorlar Kitabı'nda bu havalimanının şimdiden belli başlıklarda rekorlara imza attığını da söyleyen İnankul, "46 kişilik BT ekibiyle 7/24 çalışıyoruz. Yeni dünyanın en büyük kağıtsız projesi, 3D modellemelerle sahada ilerliyor. Bilgiler bulut yapısında saklanıyor " detayını paylaştı. Ersin İnankul, şu önemli detayları anlattı: 
"26 paketten sorumluyuz. Milli yazılımlar ve dışarıdan alınan uygulamalar kadar, güvenlik de önemli. Projenin veri merkezi Haziran ayında açılacak. Söz konusu binaya ve etrafında oluşacak yapıya destek verilmesini hedefledik. Bu veri merkezi ve onu siber tehditlerden korumak bizim için çok önemli. Milli uygulamalarımız var ve bunların korunması çok önemli. Üretilen sistemler, kullanılan teknolojiler, hizmete sunulan sistemler, güvenlik, erişebilirlik ve bütünlüğü sağlayıp, tüm bu başlıklarda güvenlik için 1 yıllık bir çalışma yapıldı. Bu esnada, uygulamaların ne olması gerektiği ve kurgusu konusunda küreselde de bir yol haritası olmadığını gördük. Bu nedenle biz kendimiz teknik şartname oluşturduk ve ihaleler sürüyor. Güvenlik başlığında buna 26 şirket katıldı ve bu, Türkiye'nin yetkinliğini görmek adına da çok önemli. İnsan kaynağı ve milli yazılımların oluşturulması adına bu büyük bir avantaj. Bu kritik bir tesis ve 'zero day'e karşı bir yapı üzerinde çalışıyoruz. İhale sonrası Eylül ayında kurulumlar başlayacak, sonra bu yapıların testlerine geçiş yapılacak."dedi 
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar Türkiye'de 8.1 milyon kadının istihdama dahil olduğunu, ancak 4.1 milyon kadın işçinin kayıt dışı olarak çalıştırıldığını belirtdi. 2 kadından 1'inin kayıt dışı çalıştırıldığını söyledi. Kadınların en çok güvencesiz çalıştırıldığı alan tarım olurken, Türkiye'de 105 bin kadın girişimci bulunduğunu bu oranın toplam girişimcilerin yüzde 8'i ettiği bilgileri paylaştı.
Teknolojik gelişimin yanı sıra özellikle dijitalleşmeyle beraber artık zaman ve mekan arasında bağlantı kalmadı. İlk defa çağımızda kadın ve erkek fırsatlara bu kadar eşit uzaklıktalar. İnternet sayesinde bilgiye ulaşım artık çok daha kolay. Kadınların çoğunun evde olduğunu düşünüyoruz ama evde internet ile dünyaya bağlılar. Dolayısıyla bu fırsatı iyi kullanmak lazım. Biz girişimcilik yoluyla kadını güçlendirmek için çalışıyoruz. Kadınları sadece girişimcilikle ve ekonomik olarak değil, sosyal ve politik olarak da geliştirmek istiyoruz. Çünkü ancak kadınları karar alma mecralarına dahil edersek o zaman bu düşünce değişikliğini sağlayacağız."şeklinde hedeflerini söyledi.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder