17.5.17

İlk Hedef Rusya. Moskova’da “Türkiye Festivali”-Yılmaz Parlar

TURİZMDE TEK SES -TEK YÜREK   
İlk Hedef Rusya. Moskova’da “Türkiye Festivali”
Türkiye’nin Rus pazarına açılması ve kaybettiği Rus pazarını yeniden kazanması için Türkiye Festivali için turizmcilerden güç birliği  
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Turist Rehberleri Birliği (TUREB), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) katkıları ve sektör bileşenlerinin katılımıyla 16 - 17 - 18 Haziran 2017 tarihleri arasında Moskova’da yapılması planlanan “Türkiye Festivali” tanıtımı 17 Mayıs 2017 Çarşamba günü İstanbul'da Hilton Bosphorus Hotelde gerçekleştirildi.
Düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Turizmden Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB’dan Başkan  Başaran Ulusoy ve Genel Sekreter Çetin Gürcün, TUREB Başkanı Zeki Apalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz ve TURYİD Başkanı Kaya Demirer katıldılar.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık özetle “Festival ile direkt tüketiciyi hedefliyoruz. Rusya pazarındaki olumlu gelişmelere paralel olarak doğrudan Rusya pazarında tüketiciyi hedef alan bir projedir. Turizmde önemli destinasyon ve kaynaklarımızdan biri Rusya’dır. Moskova'da üç Boyutlu bir şekilde Türkiye'yi anlatmak için bu projeyi geliştirdik. Yıllar içinde önemli değerler yarattık. Yarattığımız en büyük kaynak pazarlardan biri Rusya olmuştu ancak son yıllarda bu pazarda kayıplar yaşadık. Yeniden başlayan ilişkilere katkıda bulunmak üzere, ilerideki tanıtım faaliyetlerine de ilham kaynağı olacak bir proje geliştirdik. Pazarlarda benzer projelerle tanıtıma ilham kaynağı olacak bir girişimde bulunuyoruz.  Projemiz tüketiciyi hedef almaktadır. Türkiye, Moskova'da çok büyük bir alan üzerinde, barındırdığı tüm değerlerle Ruslara tanıtılacak. Projede sadece masada bulunanlar değil, pek çok belediye ve valilik ile diğer sivil toplum örgütlerinin de katkısı var” dedi.   Festivali Koordinatörü Haluk Özsevim sunumla Moskova’nın merkezinde Moskova Nehri kenarında yer alan Park Krasnaya Presnya’da gerçekleştirilecek festivalin içeriklerini açıkladı. Yapılacak etkinlikle 100 bin kişiyi hedeflediklerini ve tanıtımlarının 20 Mayıs itibarıyla başlayacağını söyledi. 
Sorumuz üzeine açıkladıkları mali portrede  Projenin toplam bütçesinin 1.2 milyon dolar olduğunu, 300 bin Rus basınına reklam fonu ayırdıklarını gönüllü basın kuruluşların da sponsorluklaryla çok etkinleşeceğini ve tur operatörlerinin yaptığı reklam giderleri dahil olmadığını söyledi.
Sponsorluk Corendon, AtlasGlobal gibi şirketler de destek veriyor. Aynı etkinliği bir Avrupa kentinde yapsak tutar 3 milyon dolara çıkardı.  
Haluk Özsevim’in tanıtım sunumda bazı etkinlikler; Türkiye Festivali kapsamında Türkiye’den ve Rusya’dan yıldız isimler sahne alarak festivaldeki etkinliklerde yer alacak. Russian Musicbox TV ile ortaklaşa yapılan programda: Rusya müzik listelerinde popüler olan sanatçılar mini konserler verecek. Sanatçı isimleri ayrıca basına duyurulacaktır. 
Yine Rusya’nın bilinen yıldız isimleri Artik -Asti, Loya, 5STA Family, Vintaj, Anastasia Karpova, Sergey Zverev, Nyusha ve Elvira T de festival kapsamındaki etkinliklerde yer alacak. 
Rusya’nın popüler DJ’i Sasha Dith, Türk ritm ustası Hamdi Akatay ile festivaline ikinci günü özel sahne şovu gerçekleştirecek. 
Türk opera sanatçımız ve Bolşoy Balesi sanatçısı aynı sahneyi özel bir şovla paylaşacak. 
Tepecik Flarmoni Ekibi, Rus klasik müzik eserlerini Türk sazları ile seslendirerek Rus ziyaretçilere farklı bir müzik ziyafeti sunacak. 
Türk ritm ekibi Turkish Rhythm Fusion, etnik müziklerimizden örnekler sahneleyecektir. 

Türk pop orkestramız Turkish Pop Ensemble, Rusya’da popüler olan Türk müziklerini seslendirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Mehter Topluluğu, özel şovları ile festivalde gösteriler yapacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Türk Halk Dansları Topluluğu, dans gösterileri gerçekleştirecektir. 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Geleneksel Türk El Sanatları Ekibi, Devlet Arşivi’nden özel kıyafetlerle otantik defileler gerçekleştirecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Geleneksel Türk El Sanatları Ekibi, Ebru, Cam Üfleme, Keçe Sanatı, Cam Vitray, Geleneksel Çocuk Oyuncakları, Hat Sanatı, Deri ve Değerli Maden El İşçiliği, Osmanlı Kına ve Saç Örgü Sanatı, El Nakışı Sanatı vb. Türk sanatlarından örnekleri canlı olarak sunacaklardır. Rus ziyaretçiler bu sanat dallarını birebir deneyimleyebilecekler. 
  
Rusya’da bilinen Nasrettin Hoca karakteri festivalde yer alacak. Karagöz ve Hacıvat Gölge Oyunlarını festival boyunca sahneleyecek.

Türk Dili Eğitimi Köşesi, festival boyunca Rus ziyaretçilere hizmet verecek.  

Rus uzmanlar, festival boyunca Türkiye’nin tarihi ve turistik beldelerini ziyaretçilere aktaracak. 

İstanbul Kapalıçarşı, İstanbul köprüleri, Topkapı Sarayı, Kapadokya Balonları vb. Türkiye’nin bilinen otantik ve modern zenginlikleri Türkiye Festivali’nde dekoratif olarak da yer alacaktır. 
Yağlı Güreş gösteri karşılaşmaları, Rusya Futbol Federasyonu’nun organizasyonunda Festival Özel Futbol Turnuvası ve Yelken sporları, Türkiye Festivali kapsamında yer alacak.  

İstanbul, festivalde büyük bir alanla katılım gösterecek. İstanbul’un yanı sıra Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Nevşehir, Gaziantep, Adana, Mersin gibi önemli şehirler ve Bodrum, Marmaris, Kemer, Alanya, Side-Manavgat gibi turizm beldeleri özel stant ve aktiviteleri ile Türkiye Festivali’nde yöresel değerlerini ve turizm zenginliklerini gözler önüne serecek.
Bu bölümünde Türkiye ve Rusya’dan havaalanları ve havayolu şirketleri stant ve etkinliklerle festivalde yer alacaktır. 
Türkiye’nin seçkin otelleri, festivalde stand ve etkinlikleri ile Rus tatilcilerle buluşacak. 
Rusya pazarında faaliyet gösteren önemli tur operatörleri festivalde stant ve aktiviteleri ile yer alacak. 
Türkiye’de sağlık alanında faaliyet gösteren firma ve markalar Türkiye Festivali kapsamında tanıtım çalışmaları yapacaklar. 
TÜROFED Başkanı Osman Ayık toplantıya katılan Başkanlarada ilave edecekleri için mikrofona davet etdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, Bakanlık olarak projeyi desteklediklerini, Projedeki işbirliği anlayışını önemsediklerini belirtdi.
İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, festivalin İstanbul'un tanıtımı için de çok faydalı olacağını vurguladı.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Külleri üfleyerek mangalı ateşlemek istiyoruz. Karşılıklı hatırlatmalarımızı yapacağız ve yolumuza devam edeceğiz" dedi.
TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün “Tüketici algısı çok önemli. Organizasyonun başarılı olması halinde diğer pazarlarda da uygulanabilecekdir.”
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz “Projenin maksimum başarıya ulaşması için hep birlikte çalışacağız. İBB Başkanı Kadir Topbaş projeye maksimum destek verilmesini istemekdedir.”  
TUREB Başkanı Zeki Apalı, "Bir ön çalışma ile Çin'de de gerçekleştirilebilir"  
TURYİD Başkanı Kaya Demirer, "Ülkenin tanıtım sorunu yoktur, kendini hatırlatma ve ilişkileri tamir etmeye ihtiyacı vardır. TURYİD olarak festivale aşçı ve marka desteği vereceğiz.”  Şekline konuştular
yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder