31.10.16

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali basın toplantısı-Yılmaz Parlar

Kar yarışı değil, feragat yarışı
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisine ilişkin güncel gelişmeleri değerlendirdiği 31 ekim 2016 pazartesi günü merkez binalarında bir basın toplantısı düzenledi.
Adnan Bali, gerek finans gerekse reel sektöre çok önemli mesajlar verdi. Tüm iş dünyasını feragat davet etdi. “Bankalar olarak yarışacaksak, bugünün koşullarında bunun bir kar yarışı değil, feragat yarışı olması gerekir. Bu konuda sadece bankalara değil tabi ki, kamuya, reel sektöre ve tüm iş dünyasına büyük görev düşüyor.”dedi
Adnan Bali’nin yine önemli açıklamaları;" İş planlarımız devam ediyor, hedeflerde revizyon yok. Türkiye ekonomisi ile banka kredileri arasında direkt bir korelasyon bulunmaktadır, Türkiye'nin yüzde 5 büyümesi için yüzde 15 kredi büyümesi gerekiyor"
Tüketici ve ticaret kredileri ile küçük işletme kredi faizlerinde indirime gittiklerini açıkladı. "Bireysel ve esnaf kredi faizlerini aşağı indirdik. Taşıt kredilerinde sıfır taşıtta faizi 1,18'den 1,10'a indiriyoruz. İhtiyaç kredisini yüzde 1,20'den yüzde 1,15'e, konut kredisini yüzde 0,95'ten yüzde 0,90'a çekiyoruz. İhtiyaç kredilerini çeşitli vadelerde değişmek üzere en düşük faiz oranını yüzde 1,20’den yüzde 1,15 seviyesine çekiyoruz. Kredi kartlarında tavan faiz oranını yüzde 2,02’den yüzde 1,90 seviyelerine indiriyoruz. Fonlama ve aracılık maliyetlerinde düşüş gözlememiz halinde indirimlerimize devam edeceğiz”dedi
Adnan Bali “Gelişmekte olan bir ülke olarak, çok boyutlu ve iç içe geçmiş belirsizlik barındıran bir konjonktürde yaşadığımızdan dış dünya Türkiye’ye olumlu bir konjonktür vaat etmiyor.
Kuruluşlar sadece kendilerini koruma refleksi ile krize hazırlık yapıyorum diye bazı politikalar ve aksiyonlar alırlarsa ölçekleri nedeniyle de krize karşı hazırlık yapmış olmazlar, krizi hazırlamış olurlar.”şeklinde uyardı.
Bali vade farkı talep edenlere "Bir taraftan bankacılık sisteminin faiz oranlarından şikayet edeceksin, diğer taraftan fahiş vade farkları uygulayacaksın, vadelerde muhataplarını güçlükler içerisine sokacaksın, olmaz böyle. İmkanlar var diye güçler kullanılmamalı, Biz bankacılık sektörü olarak hangi olgunlukta davranıyorsak, aynı olgunluğu muhataplarımızdan beklemek zorundayız."diye adil olmaya davet etdi.
Sektörde aracılık maliyetleri hakkında ,”Mevduat üzerine hiç kar koyulmasa dahi en az 4-5 puan eklenmesi gerekmekdir, operasyonel giderler, genel karşılık giderleri gibi unsurların da gelmesiyle 7-8 puanlara kadar çıkan bir aracılık maliyeti söz konusudur, bunların makul seviyeye indirilmesi gerekmektedir “
Gerek İş Bankası ve gerekse finans dünyasıyla ilişkin olarak, “Türkiye'nin finans sisteminin her hangi bir açık pozisyonu yok. Reel sektörün açık pozisyonunda da özellikle son iki yıldaki gelişmelerden duyulan rahatsızlık nedeniyle uzun vadeli açık pozisyonu olmasına karşın kısa vadede artı pozisyon var.
İş Bankası olarak bölge, segment ayrımı yapmadan her kesime kredi imkanı sunduk. 30 Haziran itibarıyla bugün yeniden yapılandırılan kredi bakiyesi 5,5 milyar TL düzeyinde bunun 2,9 milyar TL’sinin ticari kredilerden oluşmaktadır. Bu kapsamda yıl sonuna kadar esnaf ve küçük işletmelere (azami 50 çalışanı ve cirosu 8 milyon işletmeler) yeni taleplerinde azami 100 bin TL’ye kadar aylık yüzde 0,99, bugünkü yıllık bileşik maliyetlere bakıldığında 3 puandan daha fazla aşağıya tekabül eden bir yeni kredi paketini sunuyoruz.”dedi
yilmazparlar@.yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder