13.6.16

UEFA 2016 ve Planete Football Sergisi-Fransız Kültür merkezi-Yılmaz Parlar



UEFA 2016 ve Planete Football Sergisi

İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nin organizasyonuyla, Fransa’da 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 15'inci yılına özel Magnum Photos ajansının "Planete Football" fotoğraf sergisi açıldı.

Fransız Kültür Merkezi ekibi Magnum Photos ajansının arşivlerinden 32 fotoğraf seçerek efsanevi fotograf ajansının 1940’lı yıllarda kuruluşundan günümüze kadar olan önemi kapsıyor.
Ünlü anı yakalamaya adamış usta fotoğrafçıları tarafından yıllar boyunca birçok farklı ülkede çekilen fotoğraflar, futbolseverlerin ilgisine sunulan sergi fotografları içerisinde Marilyn Monroe, Pele ve Maradona da yer alıyor.

Bazı fotolar anı belgelemiş, bazılarında poz verilmiş, bazıları çok etkileyici hepsi gezegendeki en popüler spora adanmış. Futbol tutkusuyla insanları bir araya getiren sergi fotoğrafları, Brezilya’nın bir plajında, Afrika’nın bir arazisinde çıplak ayakla koşturan çocuklar, İngiltere’nin sokak arasında bir teneke kutusuna tekme atanlar, Amerika’da hemen yakınlarında bulunan koruluğunun yanmasının farkına varmadan oyunlarına devam eden çocuklar. 


Dünyayı içinde taşıyan çok renkli düşünce duyguları anlatan futbol aşkın insanoğlunun yaşayabileceği en üstün deneyime atıfta bulunmak istercesine davetkar kışkırtıcılığı ile resimlerin önünde uzun müddet incelemeniz keyfi veriyor. Çağrışım yaptırarak derin bir hatıranın içine sürüklüyor. 

Futbol oyunun kendine has hazzıyla foto estetiğinin ve kalitesini bir araya getiren sosyal paylaşımlı sergide, futbolun, dünyanın her yerinde, ırk, din, uyruk ayırt etmeden her insanın ilgi duyduğu, ilham ettiği, geniş gizemli sevgi yelpazesinden beslenen, her birimizin içine ne kadar nüfus ettiğini görmek mümkün.


Fransız Kültür Merkezi İstanbul şube Direktörü, Matthieu Bardıaux ile birlikde, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ve Dünyanın futbol ekolü ülkesi Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França’nın katıldığı sergi açılışına yerli yabancı konuklar oldukça ilgi gösterdiler.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach yaptığı konuşmasında "Sergideki fotoğraflar futbola kendini veren insanların fotoğrafları. Fotoğraflar sosyologların, genç fotoğrafçıların ilgisini çekebilecek fotoğraflar. Futbolun yarım yüzyıllık tarihini bu fotoğraflarda görebileceksiniz." Açıklamalarda bulundu.

Fotoğraflarda, futbol tutkusunun bir mülteci kampında ya da Afrika'da bir ülkenin banliyösünde aynı hisleri yaşattığını söyleyen Domenach “Fransa’da yapılacak olan UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda farklı ülkelerden yaklaşık 1 milyonu aşkın insanın ziyaretleri beklenmektedir. Türklerin futbola olan ilgisini de göz önüne alırsak pek çok Türkün orada olacağından hiç kuşku duymuyorum." Dedi
Fransız Kültür Merkezi İstanbul şube Direktörü, Matthieu Bardıaux sergi foto seçkileri hakkında bilgiler verdi.
Sergide yer alan fotonun çekildiği ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Nijerya, Kamboçya, Japonya Salvador, İtalya,  İngiltere yer alıyor.
Uzun yıllar boyunca ilham alınan, neredeyse hiç eskimeyen, klasikleşmiş dünya spor ilahları arasında yer alan Pele ilgili bir anekdotu Brezilya Konsolosu Paulo Roberto França’ya anlatıyorum. Pele’nin Uluslar arası zirve için İstanbul Kongre salonunda iki adet ayak vuruşu yaptığı futbol topun biri bende olduğunu aktararak, Pele’nin bulunduğu foto önünde hatıra resmi çektiriyoruz.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder