12.5.16

8. İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat festivali-Yılmaz Parlar

  8. İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat festivali

Bu yılki teması “Şehir ve Sesler” olan 8. kez düzenlenen  ITEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin açılışı yoğun bir katılımla Romen Kültür Merkezi'nde gerçekleşti!


8-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat festivali edebiyatseverlere kapılarını bu yıl sekizinci kez açtı.



Yoğun  katılımıyla Romen Kültür Merkezi'nde gerçekleşen açılışta Türk ve dünya yayıncılık sektöründen önemli kişiler bir araya geldi.


Yerli ve yabancı konuşmacı yazarlar ve Fellowship Profesyonelleri, Türk edebiyat dünyasının önde gelen isimleriyle bu sene 8. kez düzenlenen

ITEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'ni kutladı.


Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu'nun konuşmasının ardından İstanbul İl Kültür Müdürü Nedret Apaydın, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, ITEF direktörü Mehmet Demirtaş, konuşmalarını yaptı. Beyoğlu Belediyesi ve Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nün katılımıyla açılış görkemli bir şekilde gerçekleşti.

Erlend Loe, Elvis Peeters, Gulnar Hajo, Keith Ridgway, Tibor Fischer gibi ünlü yazarlarla Türkiye'nin saygın yayıncıları tanıştı.

Festivale Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezin ev sahipliği yaptığı Everest Yayınları’nın katkılarıyla gerçekleşen, Farklı coğrafyaların kültür insanlarını aynı yerde buluşturan festival açılışı sonrası İTEF kapsamındaki etkinlikler; hafta boyunca İstanbul'un dört bir yanında bir dizi etkinlikle devam edecek.

 festivalin ana mekanları Beyoğlu Belediyesi ve KargArt başta olmak üzere Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi, Erbulak Evi, İtalyan Kültür Merkezi, Kuzguncuk Nail Kitabevi ve Nevmekan'da düzenlenecek


İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin bu yılki programı kapsamında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra edebiyat panelleri ve FABİSAD etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca “dijital edebiyat", ”şiir” ve “öykü” etkinlikleri de festival programında yer alacak. Bu yılki temaya uygun olarak edebiyatseverler, etkinliklerden sonra çeşitli müzik dinletilerine ve edebiyat performanslarına ücretsiz olarak katılabilecek.

İTEF kapsamında, yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan, başvurularını her geçen yıl arttıran Profesyonel Buluşmalar-Fellowship Programı, Yunus Emre Enstitüsü’nün sponsorluğunda Ayrıntı Yayınları, Can Yayınları ve TEAS Yayınevi’nin desteğiyle gerçekleşecek. Yayıncılık profesyonelleri üç gün boyunca yayınevlerini ziyaret ederek Türkiye yayıncılık dünyasını ve Türkçeden diğer dillere çevrilebilecek kitapları yakından tanıma şansı elde edecek.


İTEF- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde dört yıldır devam eden “Yabancı Yazarlar Okullarda” projesi, öğrencilerle dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yazarları buluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında, Avustralyalı çocuk yazarı Sussanne Gervay ve Barry Loser serisinin ünlü yazarı Jim Smith Martı Yayınları’nın sponsorluğunda okullarda etkinlikler yapacaklar. Kitap Gezgini kitabıyla büyük beğeni toplayan Mechthild Gläser,Altın Kitaplar’ın desteğiyle öğrencilerle buluşacak. Erdem Çocuk Yayınlarıtarafından eserleri Türkçeye kazandırılan Suriyeli yazar Gulnar Hajo ve Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi desteğiyle festivale katılan Romanyalı yazar Adina Rosetti de İTEF’in bu yılki çocuk yazarları arasında.


Yerli ve yabancı yazarları edebiyatın evrenselliğinde buluşturan İTEF, edebiyatseverleri dünyanın dört bir yanından gelen yazarlarla bir araya getirmeye ve onları yeni metinlerle tanıştırmaya devam ediyor. Edebiyatseverler farklı kültürlerden yazarların, hayatı ve edebiyatı farklı perspektiflerden yorumlayışına sekizinci kez tanıklık etme şansını yakalıyor.


8 Mayıs Pazar, Başka Pazar!

8 Mayıs Pazar gününü gelin birbirinden güzel etkinliklerle, dolu dolu, birlikte geçirelim!
 “Sesini duyurabilen gençler” panelinde Epsilon Yayınevi yazarlarının yazma serüvenlerini dinleyin, sonrasında gerçekleşecek panelde severek okuduğunuzOT Dergisi’nin yazarlarıyla tanışın.
Saatler 19:00’u gösterdiğinde sevilen öykücülere kulak verelim. Bora Abdo, Neslihan Önderoğlu ve Sine Ergün, Faruk Duman moderatörlüğünde “öykü”yü konuşacaklar.
21:00’de ünlü tiyatrocu yazar Hakkı Ergök’ün sesinden Tanpınar’ın mektuplarını dinleyelim.

Fantastik Edebiyat okurları festivalde bir araya geliyor. 8 Mayıs Pazar akşamı KargArt’ta buluşalım!

8 Mayıs Pazar akşamı KargArt’ta FABİSAD gecesi! Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği işbirliğinde düzenlenen etkinliklerde, fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazarlar okurlarıyla buluşacak, Türk edebiyatında aykırı sesleri ve çocuk edebiyatında fantazyanın yerini konuşacaklar.

“Sesini Duyurabilen Gençler”

Epsilon Yayınevi’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan etkinlikte dijital edebiyat platformu olan Wattpad sayesinde seslerini duyurmuş, büyük bir okur kitlesi kazanmış genç yazarlar, yazma deneyimlerini  okurlarıyla paylaşacaklar.

“OT”,  İTEF’te! Festivali Yeşillendirmeye geliyor!

2013 yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganıyla yayın hayatına başlayan, okur kitlesini her geçen gün arttıran OT Dergisi, sağlam yazar kadrosuyla festivali yeşillendirmeye geliyor! Ot editörü Nurhak Kaya’nın moderatörlüğünü yapacağı etkinlikte sevilen yazarlarımız Hakan Bıçakcı, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner ve Sinan Sülün yer alacak.
Kahkahanın sesini biraz açalım!

“Tanpınar’ın Mektupları” Okunuyor!

8 Mayıs Pazar gecesi nostaljik yolculuğa hazır olun!
Etkinlikte yerinizi alın ve Tanpınar’ın mektuplarını bir de “Erken Büyüyen Çocuklar”  romanı ile büyük ilgi gören tiyatrocu yazar Hakkı Ergök’ün sesinden dinleyin.
Etkinlik sonrasında Türkiye’de ilk defa, güncel yazarların en son eserlerini, çok okunan yazarların başyapıtlarını dinleme imkanı sunan “Seslenen Kitap”ın sesli kitap kuponlarını da kazanabilirsiniz.

Sevdiğin yazarlarla “Sessiz Sinema” oynamak ister misin?

Aslı Perker ve Başak Sayan'ın kendi takımlarını oluşturarak sessiz sinema oynayacağı ve birbirleriyle rekabet edeceği etkinliklerde edebiyat uyarlaması olan filmler anlatılacak, edebiyatseverler sevdiği yazarın takımında yer alma ve hediye kazanma şansını yakalarken, eğlencenin tadına varacak. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Buluşuyoruz!
10 Mayıs  ve 11 Mayıs akşamı Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde buluşuyoruz.
Dergâh Yayınları işbirliğinde 10 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek etkinlikte Beşir Ayvazoğlu ve Seval Şahin ile birlikte, "Beş Şehir'i yeniden okuyoruz”. O döneme ait görsellerin de gösterileceği etkinlikte buluşalım.

Şiir Tutkunları! Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’ndeki Şiir Etkinliğine Davetlisiniz!

11 Mayıs akşamı Atakan Yavuz, Mehmet Erte ve Şeref Bilsel’in Emirhan Oğuzmoderatörlüğünde gerçekleştirecekleri, Tanpınar’ın şiirini, şehir ve sesleri konuşacakları etkinliği kaçırmayın.

Yabancı Yazarlarımızla Tanışın!

Libris Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen “Elvis Peeters”, Flemish Literature Fund ve Tekin Yayınevi’nin desteğiyle İstanbul’da olacak. Günümüzdeki mülteci sorununu sarsıcı bir şekilde işleyen, geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alanSayısız kitabı ile ilgili konuşacak.
Hem yazar hem müzisyen kimliğiyle festivale katılacak olan Elvis Peeters, Orhan Kemal Roman Ödülü’nün de sahibi olan, şarkılarını severek dinlediğimiz Hüsnü Arkan ile aynı etkinlikte yer alacak.

Kitapları birçok dile çevrilen İsveçli polisiye yazarı Emelie Schepp, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun ve Zodyak Kitap’ın desteğiyle festivale geliyor! Polisiye edebiyat etkinliğinde ünlü polisiye yazarlarlarımız Algan Sezgintüredi, Ayşe Erbulak ile aynı etkinlikte yer alacak. Schepp, birçok dile çevrilen kitabıSilinmeyen ile ilk kez Türkiyeli okurlarıyla buluşuyor. Emelie Schepp, 3K Günleri kapsamında Erbulak oyunculuk ve yazarlık evinde Ayşe Erbulak’ın konuğu olacak.


Eserleri yirminin üzerinde dile çevrilmiş, Doppler kitabıyla tanıdığımız Erlend Loe, NORLA, Norveç Büyükelçiliği ve Yapı Kredi Yayınları’nın desteğiyle İTEF’e katılıyor! Festival kapsamında Loe, Türk edebiyatının önemli temsilcilerindenHakan Bıçakcı, Hikmet Hükümenoğlu, Tarık Tufan ve Nermin Yıldırım ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.


Prix Femina ve The Rooney Ödülleri’nin sahibi Keith Ridgway, İrlanda Edebiyat Fonu(ILE) ve Jaguar Kitap’ın desteğiyle bu yıl İTEF’te! Geçtiğimiz aylarda Türkçe yayımlanan Hawthorn ile Child kitabının sayfalarını yazarıyla birlikte aralamak için yerli ve yabancı yazarlarlarımızla yer alacağı etkinlikleri kaçırmayın!


El Hizjra Ödülü’nün sahibi, Ortadoğu uzmanı olan Hollandalı yazar Meltem Halaceli ve Kriz Kervanı kitabıyla insani yardım dünyasının perdelerini aralayan bağımsız gazeteci yazar Linda Polman, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteğiyle İTEF’e geliyor! Geçmişi, tarihi, küresel sorunları irdeleyeceğimiz etkinliklerde yazarlarımız Gül İrepoğlu ve Seray Şahiner ile birlikte yer alacaklar.


Accabadora romanıyla tüm dünyada büyük ilgi gören, birçok dile çevrilen veThe Dessi, Süper Mondello Ödülleri’nin sahibi  Michela Murgia, Erdem Yayınları’nın ve İtalyan Kültür Merkezi’nin desteğiyle İTEF’te! Edebiyatta kadınların sesine kulak vereceğimiz etkinlikte Michela Murgia, yazarlarımız Aslı Perker ve Sibel Oral ile söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca, Üsküdar Nevmekan’da "kurmacadaki gerçeklik" üzerine Feridun Andaç ile söyleşi gerçekleştirecek.


Çıkış romanı ile Booker Ödülü finalisti olan, Düşünce Çetesi ve Tanrı Olmak Güzel kitaplarının yazarı Tibor Fischer,  April Yayınları’nın desteğiyle ilk kez Türkiye’ye geliyor! “Modern çağın” ve günümüz sorunlarının ele alınacağı etkinliklerde konuşacak olan yazar, Uçurtmayı Vurmasınlar kitabıyla büyük bir başarıya imza atan ünlü akademisyen yazar Feride Çiçekoğlu ile aynı sahneyi paylaşacak.


Amerika ve Almanya’nın da aralarında olduğu birçok ülkede yayımlanan Kudüs Güzeli kitabının ünlü yazarı Sarit Yishai Levi, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteğiyle okurlarıyla buluşuyor! Aşkı zengin bir tarihsel arka planda işleyen yazar, bu türün Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden Liz Behmoaras ile aynı etkinlikte buluşacak.


85’lik çınar, Hans Christian Andersen Ödüllü Çocuk Yazarı Uri Orlev İTEF’te!

Dünyaca ünlü çocuk yazarı Uri Orlev,  İsrail İstanbul Başkonsolosluğu’nun sponsorluğunda Türkiye’ye geliyor. Kitapları 30’dan fazla dile çevrilen Orlev,Çizmeli Kedi Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılıyor.

İTEF- Kuzguncuk Nail Kitabevi Buluşmaları Başlıyor!

Festival kapsamında Kuzguncuk Nail Kitabevi’nde üç günlük bir söyleşi serisi gerçekleşecek.
Üç gün boyunca saat üçte başlayacak etkinliklerde yerli ve yabancı yazarlar bir araya gelerek halka açık söyleşiler gerçekleştirecekler. Edebiyatseverler,  Kuzguncuk Nail Kitabevi’nin samimi ortamında ücretsiz olarak etkinliklere katılma ve yazarlarla tanışma fırsatı bulacak.

İTEF 2016 antolojisi, festivalle aynı anda takipçileriyle buluşuyor.

UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kağıt sponsorluğunda yayımlanan ulusal ve uluslararası kitap fuarlarında ücretsiz olarak dağıtılan bu antoloji, festival temasına uygun metinlerden oluşan, festivalin kalıcılığını ve üretkenliğini simgeleyen bir kitap olarak tasarlandı. Festival takipçileri antolojiyi ücretsiz olarak etkinlik mekanlarından edinebilecekler.

 İTEF 2016 yerli yazarları; Algan Sezgintüredi, Altay Öktem, Aslı Perker, Atakan Yavuz, Ayşe Erbulak Özgürdal, Barış Müstecaplıoğlu, Başak Sayan, Beşir Ayvazoğlu

Bora Abdo, Defne Ongun Müminoğlu, Faruk Duman, Feride Çiçekoğlu, Feridun Andaç, Gözde Kurt, Gül İrepoğlu, Gülşah Elikbank, Hakan Bıçakcı, Hakkı Ergök, Hikmet Hükümenoğlu, Hüsnü Arkan, Liz Behmoaras, Mehmet Erte, Nermin Yıldırım, Neslihan Önderoğlu, Seran Demiral, Seray Şahiner, Seval Şahin, Sibel Oral, Sinan Sülün, Sine Ergün, Solmaz Kamuran, Şeref Bilsel, Tarık Tufan

İTEF 2016 yabancı yazarları; Emelie Schepp – İsveç, Michela Murgia  İtalya, Mechthild Glaser  Almanya, Adina Rosetti – Romanya, Jim Smith İngiltere, Susanne Gervay – Avustralya, Erlend Loe – Norveç, Keith Ridgway – İrlanda, Elvis Peeters – Belçika, Nicole Van Bael – Belçika, Uri Orlev - Polonya/İsrail, Frank Schablewski – Almanya, Gulnar Hajo – Suriye, Meltem Halaceli – Hollanda, Linda Polman – Hollanda, Tibor Fischer – İngiltere, Sarit Yishai Levi-İsrail


İTEF 2016 açılış töreni mekan sponsoru; İstanbul "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezi

 İTEF 2016 kamu katkısı; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi -Atatürk Kitaplığı, Beyoğlu Belediyesi, Türkiye Basın Yayın Birliği (Türk Yaybir), Türkiye Yayıncılar Birliği (Yaybir), İstanbul Ticaret Odası (İTO)
 İTEF 2016 işbirliği yapılan uluslararası kültür merkezleri ;Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Ireland Literature Exchange, Flemish Literature Fund, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Kunststiftung NRW, Nederlands Letterenfonds Dutch Foundation for Literature, NORLA (Norwegian Literature Abroad), Norveç Büyükelçiliği
İTEF 2016 fellowship programı destekçileri; Ayrıntı Yayınları, Can Yayınları, TEAS Yayınevi
ITEF 2016 destek veren kurum ve kuruluşlar;  Alfa Yayınları, Altın Kitaplar, Ana Kitabevi, April Yayınları, Artful Living, Dergâh Yayınları, Epsilon Yayınları, Erdem Yayınları, Everest Yayınları, FABİSAD, Jaguar Kitap, Kalem Ajans
Kalem Kültür Derneği, KargArt, Kuzguncuk Nail Kitabevi, K24, Martı Yayınları, OT Dergi, Post Dergi, Seslenen Kitap, Tekin Yayınevi, UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti, Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık,YELP, Zodyak Kitap

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder