11.4.16

DEĞİŞİM ÖNDERLERİ-YILMAZ PARLAR

DEĞİŞİM ÖNDERLERİ

19. Avrasya Zirvensin ilk günü paralel oturumlardan "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İş Yeri Modelleri ve Değişim Programları” konulu panelin moderatörlüğünü Marmara Grubu Vakfı-AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver üstlendi. Konuşmacılar; Kosova Diyalog Bakanı Edita TAHİRİ, Slovenya Başbakanı (2013-2014 yıllarında) Alenka Bratusek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkan eşi Meral Akıncı, Panelistler; İstanbul Avcılar Belediye Bşk. Dr. Handan Toprak Benli, Turkcell Genel Müdür Yrd. İlter Terzioğlu, KPMG (Denetim, Vergi ve Danışmanlık), Türkiye Bşk. Ferruh TUNÇ, Procter & Gamble Türkiye Yön. Kur. Bşk. Mustafa Tankut Turnaoğlu,  Bosna - Hersek Parlamentosu Milletvekili Damir Masıc, Charleroi Belediye Başkan Yrd.  Aiseau-Presles, Belçika Federal Milletvekili Özlem Özen, Sosyal Demokrat Parti Siyasi Direktörü Camilla Habsburg-Lothrıngen, Toskana Prensesi, Avusturya Arşidüşesi,
Tasarımcı, İsviçre / Reuss Alman Evi Letizia Reuss, IEDC - Bled Yöneticilik Okulu Kurucu Bşk. – Slovenya Prof. Dr. Danica Purg                         
 “Toplumsal Cinsiyete duyarlığın sonuçunu  alabilmek için çok çalışmak sürekli kararlı bir   şekilde  sürdürmek gerektiğini dikkat çektiler.  
 Açılış konuşmasını yapan Kadın İş Dünyası Kurucu Başkanı Müjgan Suver, kararlık için Japonyadaki Koshima adasında yaşıyan vahşi maymun kolonisinde bilim adamların onlar üzerine yaptıkları testi örnekledi.
Maymunlar Kumlar üzerine bırakılan  tatlı patatesleri seviyor, ancak kumlu ve kirli olarak yedikleri için durumlarından çok da hoşnut olmadıklarını belli ediyorlardı.
Bir gün, İmo adlı sekiz aylık dişi bir maymun tesadüf eseri patatesini suya düşürdü ve kumlarından arınan patatesin daha lezzetli olduğunu keşfederek o günden itibaren patateslerini yıkayarak yemeye başladı. Bunu gören annesi ve oyun arkadaşları da İmonun yöntemini öğrendiler ve onlar da diğer maymunlara öğrettiler. Kısa bir süre içinde birbirlerini taklit eden bir sürü maymun patateslerini yıkayarak yer hale geldi ve bilim adamları yaşananları 1952-1958 yılları arasında kayda geçtiler.
1958 yılının sonbaharında Koshima adasında patatesleri yıkayarak yiyen maymunların sayısı Kritik Kütle diye adlandırılan sayıya ulaştı, artık hemen hemen tüm maymunlar patatesleri yıkıyorlardı. Bu olay bir tek Koshima adasında yaşansaydı, maymunlar arasında bir tür iletişim olduğu düşünülebilir ve araştırma bu şekilde sürebilirdi. Ancak, 100.maymun da bir sıçrama yaşanıp aynı anda çevre adalardaki maymunlar da patateslerini yıkayarak yemeye başladılar,  
Onca maymun bilinen hiçbir şekilde iletişim kurmuş olamazdı ve bilim adamları ilk kez böyle bir olayı gözlemliyorlardı. Sonunda, bu adalar boyunca uzanan bir tür morfogenetik yapı ya da alanın varlığı nedeniyle maymunların aralarında iletişim kurduklarını ileri sürdüler. Maymunlar üzerinde yapılan bu araştırmadan sonra Avustralyalı ve İngiliz bilim adamları insanlar üzerinde de benzer araştırmalar yaptılar ve insanın bilinmeyen tarafına dair çok ilginç sonuçlar elde ettiler. Bugün, insanları birbirine bağlayan bir enerji ağı olduğu gerçeği konu ile ilgilenen kişiler tarafından kesin olarak kabul edilmektedir ve tek bir kişinin başlattığı bir değişimin, zaman içinde diğer kişilere de sirayet etmesiyle ulaşılan Kritik Kütle sayısının tüm insanlığı etkileyen bir kuantum sıçrayışı etkisi yaratabildiğine inanılmaktadır. Bu güzel verdiği örnekle kararlılıkla sürdürmeyi ilham eden konuşmasından ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin her coğrafyada gündeme gelmesinin, barış kültürüne güçlü ışık tutacağını vurguladı. 
Kurucusu olduğu Kadından Yaşama Destek Derneği’nin (KAYAD) 20 yıldır önemli çalışmalar yaptığını, Kuzey Kıbrıs kadınının kendilerine empoze edilen rolleri içselleştirdiklerini, küçük toplum olmanın “herkes ne der” sorusunun geçerli olmasına yol açtığını söyledi.

Meral Akıncı  Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen çalışmalar kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, kadınları sosyal yaşamın içinde tutabilmek amacıyla ilçe çalışmalarını anlatdı. 
Kadının sosyal yaşamın içerisinde olması, özgürce seçim yapması için seçenek sunmak gerektiğini söyledi.
Örnekledikleri kadın istihdamındaki pozitif verim sağlayan programlarla “Tek kanatlı kuş uçamaz” anlamındaki yaptıkları konuşma ve yorumlarla panelistler kadınların iş yaşamına katılımının önemine vurgu yaptılar. 

Karadeniz’de, kadının ağır çalışması hakkında yaptığı belgesel filmden bir kesiti paylaşan katılımcının sözleri zihinlere ok gibi saplandı. Kadın istihdamını arttırmak için faaliyetleri sürdürürken göz ardı edilmemesi gereken  en küçük sosyal birim aile içinde erkek ve kız ayırımı yapmadan doğru davranmasını, böylelikle saygı ve sevgi ortamında güçlü ailelerin ortaya çıkmasıdır. Bunun sonucunda kendisine güvenen çocukların yetişdiğidir. Böylelikle güçlü kadının olması güçlü toplumu yarattığını unutmamak lazım

Sosyal hedefler ve hırs, yaşam memnuniyetini ve kalitesini arttırma arzusu gibi faktörler de kadınların girişim dünyasına atılmasını sağlamaktadır. Böylece iş kadınlarını ve öncü girişimcileri bir araya getirmek ve sonuca odaklı diyalog ve işbirliklerinin kurulmasına imkan vermek gerekmekdir.  
Uluslararası pazarda faaliyet gösteren veya göstermek isteyen, sınırlarını genişlemek isteyen ve diğer lider kadınların yolundan gitmek isteyen iş sahibi kadınlarını uluslararası ortamda birleştirmekde küresel yol açmak lazım.

Sürdürülebilir bir kalkınma için kadın eli değmiş bir ekonominin zorunlu olduğu inancıyla daha çok kadını üretime dahil etme yönünde çalışmalara devam eden toplumsal cinsiyete duyarlı iş yeri modelleri ve değişim programlara ihtiyaç olduğudur.
yilmazparlar@yahoo.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder