11.12.15

YENİ YAŞAM BİÇİMİ, KENTLER VE DÖNÜŞÜM-YILMAZ PARLAR

YENİ YAŞAM BİÇİMİ, KENTLER VE DÖNÜŞÜM

Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu üyesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli’nin de konuşmacı olarak katıldığı İnşaat Platformu ve Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen ,  “Yeni yaşam biçimi, kentler ve dönüşüm” başlıklı toplantı Beylikdüzü kültür merkezinde gerçekleşti.  
İnşaat sektör temsilcilerin çoğunlukla katıldığı toplantıya Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı konuşmasında özetle "Kentsel dönüşümle ilgili yol haritası yapılmalı, planlamaya standart getirilmeli. Yeni Yaşam Biçimi, Kentler ve Dönüşüm Zirvesi"nde konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı İmamoğlu, "Kentsel dönüşüme anlık çözümler yapmak ileride geri dönülemez sorunlara yol açabilir. Kentsel dönüşümle ilgili yol haritası yapılmalı, planlamaya standart getirilmeli.” dedi
Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı
Mehmet Gözcü’nün koordinatörlüğünde gerçekleşenİstanbul’un en hızlı gelişen kentsel bölgelerinden biri olan Beylikdüzü ve çevresindeki projelerin ele alındığı İki oturum halinde gerçekleşen zirvede ilk oturum Panelistler Hamit Demir (Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, Hamdi Doğan (Kalder Genel Başkanı), Şekip Karakaya (SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı), Zuhal Mensfield (İstanbul Mermerciler Derneği Başkanı)
 
İkinci panelin panelistleri Kemal Şahin (Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Neşe Can Çekici (Gyoder Yönetim Kurulu Üyesi, Salih Kuzu (Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı), Erol Kaya (Kayalar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı)

Her zamanki gibi Celal Toprak hiperaktif ve keyifli olarak yönetdiği oturumlarda konuşmacılar önemli mesajlar verdi. Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentleşmede anlık çözümlerin ileride telafisi olmayan sorunlara sebep olabileceğine dikkat çekti. Kentleşmeyle ilgili unsurlara bir standart getirilmesi gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, geleceğe miras bırakılabilecek kentler oluşturulması gerektiğinin mesajını verdi.

Demir inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Demir “Alt gelir grubuna konut satamıyoruz. Yerel yönetimler bize ucuz konut yapabileceğimiz araziler tahsis etmeli. Ada bazında kentsel dönüşümler olmalı. Her daireye iki otopark alanı yer almalı. Bireysel yapılara izin verilmemeli. Akıllı telefonunuzla yöneteceğiniz evler yapıyoruz. Eski çarpık yapılaşmaların kentsel dönüşümle yenilenmesi lazım”  
 İstanbul Mermerciler Derneği (İMD) Başkanı Zuhal Mansfield, “Belediyeler eserlerini gelecek ğe dönük olarak yapmalılar”   Sampaş icra Kurulu, Başkanı Şekip Karakaya, “Kentsel dönüşümün insan odaklı yapılması gerekir.  Afet riski olan yerlerin yenilenmesini kapsayan yasa, yıkılması beklenen 7 milyon yapının yıkılıp yeniden yapılmasını kapsıyor. Toplumun bütün katmanlarından 35 milyon insanı direkt  ilgilendiriyor. 600 milyar doların 20 yılda harcanması bekleniyor. Kentsel dönüşüm toplumsal bir uzlaşıyla yapılmalı”
istanbul Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Sandal da, “Sanayileşmeyi halledelim ki  kentleşme de halledilebilsin”  “Avrupa’da insanlar belli bir plan çerçevesinde şehir yapıyor. Sanayi ve kentin iç içe olduğu, çalışanın işine rahat  gittiği bir kent anlayışı var. Avrupa’da küçük yerleşimlerde fabrikalar evlerin arasındadır. Sanayileşmeyi halledelim ki kentleşme de halledilebilsin”
 Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Başkanı Hamdi Doğan ise  kentleşme olgusu kaçınılmaz olduğunu kaydederek, "Kentsel dönüşümde ekoloji ve ekonomide denge sağlamalısınız" dedi.
Beylikdüzü Organize Sanayici Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Teber “Devletin sanayiciler için yer tespit planları yapması gerekir.” 
İkinci oturumda değişik tarz uygulayan EGD Başkanı Moderatör Celal Toprak (Gyoder Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Can Çekici’nin verdiği datalara göre izleyicilerin yönetdiği sorulara göre panelistlerin cevap vermesini istedi.
Enine boyuna derinlemesine genişliğine masaya yatırılan Kentsel dönüşüm insan endeksli yaşam biçimini şekillendiren proje olması gereği sonucu çıkarıldı.
Sertifikaların verilmesiyle toplantı son buldu.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder