1.3.15

TUROB’DAN TURİZME SESLENİŞ-TUROB ŞUBAT 2015 TOPLANTISI-YILMAZ PARLAR

TUROB’DAN TURİZME SESLENİŞ
TUROB Başkanı Timur Bayındır, Ülke turizmine seslendi.
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır,  nitelendirdiği Turizmin kalbi İstanbul, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’den, Tarihi yarımadadan, Türk turizmine seslenerek, TUROB geleneksel aylık toplantısında yine son derece önemli turizm gündem maddelerinin altını çizdi.
 “Ülkemizin 2023 yılı turizm hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için ülke turizmini çeşitlendirmeli ve turizmi tüm ülkeye yaymalıyız”
TUROB'un Şubat ayı Geleneksel Öğle Yemeğini 26 Şubat 2015 Perşembe günü  , Turk misafirperverliginden orneklerini  özenli hizmetiyle sunan,  Sura Design Hotel'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Sultanahmet'in merkezinde ve tarihle iç içe son teknoloji kullanarak yapılan otelde ger.ekleien toplantıya, büyük çoğunlukla olduğu TUROB Yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere TUROB üyeleri, Turizmin önde gelen Büyükşehir Belediyesinin, Valiliğin protocol isimleri ve basın mensupları katıldılar.
Açılış konuşmasında TUROB Başkanı Timur Bayındır, 1618 sayılı "Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu" hakkında doğruları yanlışları olumlu olumsuz turşzmin etkilendiği ve etkileneceği konuları dile getirdi.
Yüzde 50’nin üzerinde daralan Rusya pazarında başta hazır giyim sektörü olmak üzere tüm sektörler Rusya’dan gelen uçaklara yakıt teşviğinin artmasını, ÖTV ve havalanı vergilerin tekrar düzenlemesini,  Tur opreatörlerin taşın altına ellerini koyması gerektiğini, gerekli atılımların yapılmaması halinde, aksi takdirde yılda 4 milyon Rus turist  sayısının yarıya düşeceği sigorta alarmını harekete geçirmişlerdi.
Aynı gündemle söze başlayan TUROB Başkanı Timur Bayındır  "Kültür ve Turizm Bakanlığımızca oluşturulan bir heyet içerisinde, Moskova'da, tarafları bir araya getiren bir toplantı düzenledik. Toplantı esnasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Rusya ve İran'dan gelen her uçağa 6 bin dolarlık yakıt desteği verilmesi memnuniyet verici olmuştur. Hükümetimizin uygulamaya koyacağı bu tip destekler, sektörümüz açısından olumlu sonuçlar verecektir. Nihai tüketiciye de fiyatlar düşüş olarak yansıyacak ve kan kaybı kısmen tolere edilebilecektir. Ne var ki, açıklamanın ardından yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen, desteğin uygulanmasına yönelik bir netlik kazandırılmaması, pazarda soru işaretleri yaratmaktadır. Tur operatörleri tarafından desteğin hangi şartlarda ve ne şekilde uygulanacağına yönelik sorular sorulmakta, kesin bir bilgi olmaması risk yaratmaktadır. Unutmayalım ki Rusya Türk turizmi için çok önemli bir pazardır. Hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz ve kamunun konuya yakın ilgisini beklemekteyiz.” Şeklinde sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.

Başkanı Timur Bayındır  1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu değişikliği konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalışma başlatılmısıyla ilgili önemli bir yaraya daha dokundu. Etkilerini anlattı. Günübirlik evlerin acenteler tarafından pazarlanması konusunu bir turizm rezalet olduğunu değerlendirdi.
Bayındır "Bildiğiniz üzere, Sektörümüz açısından son derece büyük önem taşıyan bir düzenleme ile 1618 sayılı “Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu” değişikliği konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalışma başlatılmıştır. Kanun taslağı birliğimizce dikkatle incelenmektedir ve bugün yapacağımız değerlendirme toplantısı ile görüşlerimiz Bakanlığımıza aktarılacaktır. Konunun önemi gereği, geçtiğimiz hafta sizlere iletmiş olduğumuz, genelgemizde belirtildiği üzere, değerli vakitlerinizden ayırarak, Kanun Taslağı konusundaki görüşlerinizi iletmenizi beklemekteyiz. Dileğimiz 21. yüzyılın çağdaş ve adil çalışma koşullarına uygun, vizyon sahibi bir düzenleme getirilmesi yönündedir."dedi
 Başkan Bayındır, kaçak evlerin acenteciler tarafından pazarlanmasının "Bu hafta başı açıklandığı üzere, 2014 Yılı Ocak-Aralık aylarını kapsayan 12 aylık dönemde, ülkemizde 58 ayrı şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 316’ya, yatak sayısı ise 82.074’e yükseldi. Her zaman belirttiğimiz gibi ülkemizin 2023 yılı turizm hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için ülke turizmini çeşitlendirmeli ve turizmi tüm ülkeye yaymalıyız. Aksi halde belirlenen hedeflere ulaşmamız imkansız hale gelir. Hedeflere ulaşmak için doğru planlama ile konaklama işletmeleri başta olmak üzere turizm altyapısını Anadolu'ya hızlı şekilde yaymalıyız. Otellerin yoğun olduğu Antalya, İstanbul, Muğla gibi şehirlerimizde Teşvik Belgelerinin yeni yatırımlar yerine modernizasyon veya yenileme yapan otel işletmelerine verilmesinin sektörümüze daha fazla katkı sağlayacağını öngörmekteyiz."  Şeklinde Konaklamanın ihtiyaç duyduğu yenileme ve moderrnleşmenin finansınında diğer bir şekil kaynağına işaret etti.

Bayındır, ayrıca otellerin havalimanına transfer aracı yasağının önü açıldığına dair bilgiyi iletti. Turizmin  54 değişik sektörü tetikleyici güce sahip olduğunu,  20 binin üzerinde işsiz vatandaşımıza doğrudan istihdam sağlandıüını son derece önemini vurgularken  "Yaklaşık 54 değişik sektörü tetikleyici güce sahip olan turizm sektörü ülke ekonomisine önemli oranda katma değer yaratmaktadır. Diğer yandan istihdama katkıda önemi yadsınamaz derecede büyük olan konaklama sektörümüzde 2014 yılında yatırım teşvik belgesi alan işletmelerin faaliyete geçmesi ile 20 binin üzerinde işsiz vatandaşımıza doğrudan istihdam sağlanması son derece önemlidir. Bu veriden hareketle, kamunun sektörümüze yönelik desteği ve düzenlemeleri, Ülkemiz ekonomisi ve toplumsal refah için önceliklidir. Dolayısıyla turizm sektörünün, Ülke ekonomisi içerisindeki değerinin, çok yakın gelecekte uygulama ve düzenlemelere de yansımasını ümit ediyoruz."sözleriyle turizmin destek ve düzenlemelerin gereğini belirtti.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, E-Fatura Uygulaması ile ilgili olarak “Malumunuz, 397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) ve mükelleflerin elektronik ortamda defter (e-defter) tutma zorunluluğu hizmete alınmıştı. Özellikle son zamanlarda, üye tesislerimizden gelen bildirimlerde, uygulamalara yönelik farklı sorular iletilmektedir. Buradan yola çıkarak, konunun sektörümüz açısından önemi kapsamında, Birliğimizce 04 Mart 2015 tarihinde "E-fatura ve E-Defter konularındaki Güncel Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Semineri düzenlenecek olup, Seminer TUROB Yeminli Mali Müşaviri Dr. Nedim Türkmen tarafından yönetilecektir.”dedi
Berlin fuarınada değinen Bayındır "ITB Berlin Fuarı önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Bildiğiniz gibi bu fuar bizlere vizyon çizen ve öngörülerimizi oluşturan en önemli platform. Dolayısıyla burada kuracağımız temaslar, sektörümüzün bu yılki performansı için bize fikir verecek. Hepinize, şimdiden başarılı bir fuar diliyorum."

TUROB Başkanı Timur Bayındır,birazda iyi olanla sevindirici haberle devam edeyim ve konuşmamı sonlandırayım diyerek “Uzun bir süredir titizlikle çalıştığımız, Müzik Meslek Birlikleri Protokolümüzü üyelerimiz için yaklaşık yüzde 75 avantajlı tarife sağlayarak imzaladık. Bu sözleşme ile şuana dek herhangi bir sözleşme ya da anlaşma yapmamış üyelerimiz, 2014 ve 2015 yılı bedellerini ödeyerek, devam eden yıllar için de her yıl belirtilen bedeller ile sözleşmelerini yapmış olacaklardır. Ancak konuyla ilgili geçmiş dönemlerde herhangi bir tespit ya da davası bulunan üyelerimiz, 2014-2015 bedellerine ilave olarak, sadece tespite/davaya konu yıla ait bedeli de ödeyerek anlaşmalarını gerçekleştirilecektir. 2014 yılından önce açılmış ve ilk defa anlaşma yapacak üyelerimiz, ise sadece bir kereye mahsus olmak üzere, %5 fark ödeyerek sözleşmelerini imzalayacaklar. Daha önce Müzik Meslek Birlikleri ile anlaşması olan üyelerimiz, anlaşmalarındaki koşullar ile aynen devam edeceklerdir. Böylelikle, 5146 nolu yasa gereği yükümlülüğümüz olan bu meseleyi, üyelerimiz için en uygun şartlarda çözümlemiş olduk. Şuan aramızda bulunan MÜYAP Genel Sekreteri Sayın Ahmet Asena'ya da bu süreçteki gayretleri ve işbirlikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Hafta başında sizlere ileteceğimizi sözleşme detaylarının Tüm üyelerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum." Sözleriyle yüzleri güldürdü.
Temsilcikler hakkındada bilgiler veren Timur Bayındır “Türkiye çapında bölge temsilciliklerimizi oluşturuyoruz. Çünkü aşağı yukarı her bölgeden üyelerimiz var. Büyük bir gayretle bizimle birlikte çalışan üyelerimiz bunlar. Şu ana kadar kurduklarımız, Adana, Ankara, İzmir Kayseri, Malatya, Mersin, Nevşehir, Sakarya ve Şanlıurfa.”kurulan bölge temsilcilik şehirleri sıraladı.
Sura Design Hotel'in CEO’su tarafından otel hakkında bilgiler verildi. Toplantı yeri restaurantda nefis yemekleri hazırlıyan, mükemmel sunumla  servis eden personelin katılımıyla otel idaresi ve TUROB yönetim kurulu birlikte hatıra fotografı çektirmesini miteakip, Toplantı TUROB'a yeni üye olan otellerin temsilcilerine plaketler verilmesiyle son buldu.

 yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder