17.6.14

İTO15.Meclis Toplantısı-Yılmaz Parlar


İTO15.Meclis Toplantısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 15.Meclis Toplantısı yine önemli gündem maddelere vurgu yaptı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın Lice'de  ve Soma'da yaşanan olaylara ilişkin sözleriyle açılış konuşmasını yaptı.
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Lice’de Türk bayrağına menfur saldırıya ilişkin   “Bu piyonları ve onları öne sürenleri, milletçe çok iyi tanıyoruz. Terörle beslenen çevrelerin ülkeyi kaosa sürüklemeye çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Milletçe bu oyuna gelmeyeceğiz. Milletimiz vakur duruşundan asla ama asla ödün vermeyecektir. İstanbul Ticaret Odası Meclisi adına da, şehit kanıyla sulanmış bayrağımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bayrağımıza, değerlerimize tavizsiz bir şekilde sahip çıkarken,   barış sürecinin de akamete  uğramaması için sağduyulu davranmaya devam edeceğiz.”dedi.
Avdagiç, Soma’daki maden faciası ile ilgili olarak  “Soma’daki maden ocağında meydana gelen faciada tam 301 insanımız vefat etti. 402 evladımız da yetim kaldı. Bu faciayla birlikte, madenci ailelerinin ocağına düşen ateş, tüm milletimizin yüreğini dağladı. Hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara ve tüm milletimize Cenabı Hak’tan sabır diliyorum. Böylesi acıları bir daha yaşamamak için de herkesin, tüm tarafların gereken dikkat ve özeni göstereceğine inanıyorum”  duygularını ve temennilerini dile getirdi.
Avdagiç, ekonomi profiline ait  2014’ün ilk çeyrek büyüme rakamların % 4.3’lük büyüme oranı olduğunu ve pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeyi geride bıraktığını, yılın genelinde de bu büyüme eğiliminin devam edeceğini gördüklerini ifade etti. Açılış konuşması için İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ı davet etti.


Başkan İbrahim Çağlar
  "Her birimizin hayatını adadığı bu güzel ülkeyi karanlığa, kargaşaya, kaosa çekmek isteyenler yine iş başındaydı. Büyüyen Türkiye'den rahatsız olanlar bu defa Lice'de ortaya çıktı. Gönderdeki bayrağı indirme cüretini gösteren hain elleri ve onların arkasındaki odakları şiddetle ve nefretle kınıyoruz" şeklinde sözleriyle Lice’de yaşanan çirkin olayla birlikte aynı şekilde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın hakkında “Türkiye ve Irak arasında her geçen yıl gelişen ticari ilişkilere darbe vurulmak istenmektedir.” Dedi.
Soma faciasını tekrar gündeme taşıyarak "Acımız büyük. 2 milyon liralık bir bağış yaptık ve erzak yardımında bulunduk. Ayrıca kazada hayatlarını kaybeden madencilerin evlatlarına da Ticaret Üniversitesi’nde okuma ve barınma hakkı sağladık. Para, birinci önceliğimiz değildir. Önce can güvenliği gelir. Kaybedildiğinde geri gelmeyecek tek şey insan canıdır. İş güvenliği noktasında yasal önlemler, işverenin alacağı tedbirler ve çalışanların göstereceği hassasiyet çok önemli. Bu üç husus, insan yaşamına verilen değerin de gelişen bir ekonominin de ön koşuludur."İnsana verilmesi gereken değeri vurguladı.
Ekonomi hakkında sözlerine geçen Çağlar "Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4,3'lük büyümeye şaşırmadık. Biz bu orana şaşırdık mı? Şaşırmadık. Daha önce de defalarca bu noktada açıklamalarımız olmuştu. Kaos senaryolarına rağmen, Türkiye büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de büyüme yönündeki bu güçlü eğilimler sürecektir. Kriz söylemlerinin de içi boş olduğunu çok iyi biliyoruz. Cari açıktaki azalış sürmektedir. Üretim ayağında da aynı şekilde olumlu veriler gelmektedir. Mayıs ayı en önemli ekonomik gündem maddesi faizler. Merkez Bankası gösterge faiz oranlarında yarım puanlık bir indirime gitti. Ancak bu indirimin, reel sektörü tatmin ettiğini ifade etmek mümkün değil. Bugün piyasada işlem gören devlet tahvili faizleri % 8 düzeylerinde. Buna ilaveten enflasyon da düşme eğilimi içinde. Dolayısıyla piyasa, Merkez Bankası'nın önüne geçmiştir. Haklı olarak işin başındaki insanlar ve piyasanın içindekiler yüksek seyreden faizleri paçasından tutmuş aşağı çekme gayretinde. Biz de üstüne basa basa 'faiz oranları inmelidir' diyoruz. Çünkü sizler bu ülkenin yatırımla ve üretimle büyüyebileceğini çok iyi biliyorsunuz. Paranın faize değil üretime ve ticarete gitmesini arzuladığımız için bunu söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz."şeklinde vurguladı.
3. Havalimanı hakkındaki görüşlerini "Büyüyen ve gelişen İstanbul’un kabına sığmayan enerjisinin ispatı, umutların somutlanmış hali" olarak açıkladı.

Piyasadaki iş yapma enerjisinin göstergesi olarak " İstanbul'da Mayıs ayından 11 Haziran'a kadar olan dönemde geçen yıl 5 bin 607 firma açılmıştı, bu yıl bu rakam 5 bin 807'ye yükseldi. Kapanan firma sayısı ise geçen yıl 2 bin 306 iken bu yıl 2 bin 64’e geriledi. Bu sabah itibariyle üye sayımız da 357 bin 369'a ulaştı" bilgilerini verdi.


Çağlar Tüketiciyi koruma kanunu ve çek konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili   "Çok geniş bir çerçevede artık yeni şartlarla karşı karşıyayız. Tüketicinin de iş adamının da önünde yeni bir sayfa açıldı. Tabi değişmek, yeniliğe adapte olmak zordur. Yasanın uygulanmasında birtakım sıkıntılar da meydana gelebilir ama asıl olan bu sorunların ticaret hayatımızı sekteye uğratmaması. Bunun için bizim iş dünyası olarak yasayı çok iyi bilmemiz lazım. Türkiye Bankalar Birliği, İTO ve üniversitenin ortaklaşa bir çalıştay olacak, Sayın Başbakanımızın dediği gibi görüyorsunuz; biz de Hamamönü’ne bakıyoruz, piyasadaki hareketlere, tepkilere bakıyoruz" dedi.

Ender Yazıcıoğlu (51 No’lu Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi )  “Bayrağımıza yapılan her türlü saldırıya karşıyım” 

Hüseyin Akarçeşme (81 No’lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi )
“Soma çok çabuk unutuldu. Soma için yapılan  yardımlar yetmiyor.”

Adil Nalbant (59 No’lu Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“Sektör veri tabanımız yok derhal oluşruemak lazım. Dış ticaret açığımızı oluşturan ithal mallar yerine yerli malı kullanmalıyız.”


Ali Bakaner (56 No’lu Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“Vakit bize verilen çok önemli bir emanet.  Meclisimiz’de 5-7 dakika konuşmalıyız. İfade için geçerli.” 

Zeki Paşalı( 1 No’lu Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“Perakende Kanun Tasarısı yine diğer yıla kaydı. 10 yıllık tasarı. Son yıllarda ülkemizde uygulanan politikalar sektör olarak bizi yavaş yavaş yok olmaya itiyor.  Zincir marketlerin yayılması tamamlandığında bizler burada olmayacağız.”

Fuat Kulaçoğlu (44 No’lu Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin etkinliklerinde neden bu kadar eksiğiz bilmiyorum. Meclis üyelerimizin üniversitede gerçekleştirilen girişimcilik etkinliklerini çok ciddiye alması lazım. Üniversitede okuyan öğrencilere staj konusunda yardım edilmesi onlarda büyük bir heyecan oluşturuyor. Komite üyelerimizin öğrencilerimizle ilgilenmesi onları çok mutlu ediyor. Ayrıca üniversiteye yaptığım ziyaretlerde öğrencilerin okullarına olan güvenlerinin çok üst düzeyde olduğunu gördüm.”

Karabet Hemengül(21 No’lu Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“ Geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Gökhan Murat Kalsın başkanlığında 3. Boğaz Köprüsü’nün Garipçe şantiyesini ziyaret ettik. Bu İstanbul’un vizyon projelerinden biri. Gezi için toplam 50 kişi davet edilmişken gezide 13 kişiydik. Bu tür gezilere katılım herkese fayda sağlayacaktır.”

Ali Uluoğlu (79 No’lu Fotoğrafçılık Meslek Komitesi)
 “Bayrağımızın indirilmesini şiddetle kınıyorum. O bayrak için şehitler verdik biz. Bayraklar asla indirilemez, Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldım. Vatan için bayrak için insanın yapamayacağı şey yok.”  

Ferhan Ademhan (2 No’lu Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi )

“Ülkemizin yakın çevresinde yaşananlar kaygı verici gelişmeler. Hepimize bu dönemde çok önemli sorumluluklar düşüyor. O coğrafyayı bilen biri olarak Türkiye’nin derinliği bilinmeyen bir bataklığa çekilmek istendiğini düşünüyorum. Şu anda mücadele ettiğimiz sorunların bir yanını da toplumsal dinamiklerde aramak lazım. İş dünyasının fertleri olarak barışın sağlanamadığı bir yerde ekonomik istikrarın olmayacağını da biliriz. Bizler barışı yüksek sesle inşa etmeliyiz.”

Mehmet Güney (61 No’lu Teknik Hırdavat Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“Devlet alamadığı bazı vergileri tahsis etmek için çok doğru bir karar aldı. Ancak bir eksiklik var. Eğer devlet son bir yılda vergisini ve sigortasını problemsiz bir şekilde ödeyene yüzde 5, son iki sene düzgün ödeme yapanlara yüzde 7, son üç seneye yüzde 9, son dört seneye yüzde 11 ve son 5 sene ve üzerine de yüzde 15 gibi bir vergi indirimi koysaydı vergisini düzgün ödeyenler de memnun olurdu. Trafik kazalarında her ay 300 kişi hayatını kaybediyor. Şehit haklarından faydalanmak için illa toplu ölümler mi olmalı? Trafik kazalarında ölenlerin yakınlarına da şehit aylığı bağlansın. Bence bu konuda devlet büyüklerinin de katılacağı ses getirecek büyük bir çalıştay yapılmalı.”

Mustafa Balkuv (36 No’lu Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
 “Son bir yıl içinde komitemin birçok çalışmasına katıldım. Ermeni sorunları için kurduğumuz komisyonda geceli gündüzlü çalışıyoruz. Komite çalışmalarımızın yanı sıra odamızın faydasına olacak; seçimlerimizin elektronik ortamda yapılmasını, binamızın yeşil binaya dönüştürülmesini, Kore’de Türk günü gerçekleştirilmesini istedim.”

Bayram Doğan (25 No’lu Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“ Enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu Enerji Bakanımız çok iyi izah etti. Doların yükselmesi ile eneri tedariki çok pahalı hale geldi. Ben nükleer enerjiye karşıyım. İnsana değer veren batı ülkeleri hızla bu teknolojiden uzaklaşıyor. Hollanda 36 rüzgâr tribününü denize koydu. Türkiye olarak rüzgâr alan bir bölgemize 173 rüzgâr tribünü yerleştirerek nükleer santrale eş üretim yapardık.”

Mehmet Metin Korkmaz (25 No’lu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
 “Komitemizin önerisi ile hayata geçen İŞKUR-KOSGEB-İTİCÜ projesi, asgari hizmet genelgesi gibi birçok çalışmamız var. Her yıl bu konu için sivil toplum kuruluşları ile bir araya geliyoruz. Anlaştığımızı sanıyoruz, ama çözüm yok. Kendi sektörlerimize sahip çıkmazsak yabancılar ele geçiriyor. Karayolu taşımacığını yabancılar elimizden aldı bile. Bayrak olayını şiddetle kınıyorum. Ülkemizin birlik beraberliğine, kardeşliğine yapılan saldırıları nefretle kınıyorum. İnşallah birlik, beraberlik ve huzura kavuşuruz.”


İstanbul Ticaret Odası (İTO) 15.Meclis Toplantısı öncesi Eski dönem başkanı Murat Yalçıntaş yazmış olduğu “Zor zamanda geleceği kurmak” kitabını imzalayarak üyelerine dağıttı. Kendisiyle yaptığımız kısa söyleşide kitap hakkında “19 yüzyıl sonlarına doğru Osmanlı imparatorluğu sanayileşmiş Avrupa ülkelerini yakalamak için çırpındığı dönemde 2. Abdülhamid Hanın kurduğu Ticaret Odasının geçen dönem Başkanı olarak daha rekabetci daha gülcü kalkınmış Türkiye için çaba gösterdim. Çok geniş alanda Türk iş dünyasını temsil ettim. Konuşmalarımdan derleme mahiyette olan bu kitap Geçmişte saklı geleceği Geleceği biçimleyen geçmişi anlamak için katkı olmasını istedim”şeklinde kitabını özetledi.

yilmazparlar@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder