30.8.13

TAVAK “ Bosphorus Awards Ödülleri”-Yılmaz Parlar

TAVAK “ Bosphorus Awards Ödülleri”

“ Göç veren ülkeden göç alan hedef ülkeye” Konferans

Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in yaptığı Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK ile Konrad Adenauer Vakfı Ankara'nın ortaklaşa düzenledikleri konferansta Almanya'da çalışıp geri dönen Türkler ile Türkiye'de yaşayan Almanların iki ülke ilişkilerindeki önemi tartışıldı.

Türk - Alman ilişkilerinin ele alındığı konferans 28 Ağustos'ta 2013 tarihinde Eyüp Kongre merkezinde gerçekleşti.

Konferans sonrası TAVAK ve Eyüp Belediyesi tarafından 52. Yılında Almanya’da yaşayan başarılı Türklere Bosphorous Awards ödülleri verildi.

 

1960-1990 yılları arasında Avrupa ülkelerine göç veren ülke Türkiye’nin Göç veren ülkeden göç alan ülkeye duruma gelmesi Prof. Dr. Faruk Şen,tarafından genel profili yapıldı.

 



Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın tespitlerine göre, Türk asıllı üç milyon kişi Almanya’da yaşamakta olup, yüzbinlercesi Alman vatandaşlığına sahiptir; tahminen 70.000 Alman Türkiye’de yaşamaktadır. Son yıllarda dört bini aşkın aktif Alman şirketinin Türkiye’de yatırımları vardır (iki ülke arasındaki ticaret hacmi yılda 25 milyar Avro’nun üzerindedir). Konferans’ın ikinci amacı ise göç veren ülke konumunda olan Türkiye’nin 1980’li yılların sonundan itibaren yasal ve kaçak göç ve işçi göçü almaya başlamasının sosyal ve ekonomik sonuçlarını irdelemektir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2009 yılı Raporuna göre, Türkiye’deki göçmen sayısı 1.333.900 ve bu rakam toplam nüfusun %1,9’unu oluşturmaktaydı.

 

2013 yılında TAVAK Vakfı’nın tespitlerine göre bu sayı 2,5 Milyon’a erişmiştir. Ayrıca Almanya’dan Türkiye’ye dönüşler 2000’li yıllarda arttış göstermektedir. Konferansın amacı toplantıya katılacak kişilerin kendi görüşlerini belirtmesi ve bu görüşler üzerine tartışmaktır. Programda ismi geçen kişiler çok kısa bir açılış konuşması yapmak için öngörülmüştür. Bu isimler heran değişebilir. Yeni katılımcılar da gelecektir. Programda bunların dikkate alınmasını rica ederiz. Ayrıca Türk Alman ilişkilerinde önemli olan bütün güncel konular tartışmanın içinde yer alacaktır.

 

Konferansta Prof. Dr. Faruk Şen’in yanı sıra Eski Kültür Turizm bakanı Ercan Karakaş, Hasan tekin, Dr. Ulaş Sunata, Ahmet Güler, Nevval Sevindi, Fahri Karayan, Lati Çelik, şeref Özata, Almanya’dan Dietmar Zöller gibi değerler sunum yaptılar.

Bosphorus Awards Ödülleri, Almanya’ya Türk göçünün 52. Yılı nedeniyle Almanya’da yaşayan başarılı kişilere verildi.
Almanya'ya Türklerin göç edişinin 52. yılında düzenlenen Bosphorus Awards Ödül Töreni’ne, Eyüp Belediyesi ev sahipliği yaptı. Eyüp Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ödül gecesine Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Ak Parti ilçe Başkanı Seçkin Turan, Kültür eski Bakanı Ercan Karakaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Muhammet Bilal Macit, Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Alman Tv dizi sinema oyuncu Wilma Elles ve iş adamı Kerem Göğüş ile birçok iş adamı, gazeteci ve ünlü isimler katıldı.


Bu yıl, Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile Başbakan Yardımcısı ve Yurtdışında Yaşayan Türklerden Sorumlu Bakan Bekir Bozdağ da Bosphorous Awards Ödülü’ne layık görüldü.
Gecede Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu’ya teşekkür plaketi verdi. Başkan İsmail Kavuncu, Şen’e Eyüp Sultan minyatürlü çini hediye etti.
Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, özel jüri başarı ödülüne layık görülen Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nda yönetici olarak çalışan Türklerin ve göçmenlerin uyum konusunda yaptığı çalışmalar konusunda ödüle layık görülen Dietmar Zöller’e Eyüp Sultan figürlü şilt verdi. Latif Çelik, İsmail Erel, Kerem Çalışkan, Yavuz Donat, Şeref Özata, Ahmet Salıncaklı, Hanefi Yeter, Şeref Traş ve Şinasi Dikmen gecede özel jüri başarı ödülü aldı.
Avukat Mehmet Daimagüler, Müfit Tarhan, Cihat Yanık, Cihan Sendan, Ressam Mehmet Güler, gecede 1.Bosphorus Awards Ödülü’nü aldı. Gecede Alman oyuncu Wilma Elles’e de Türk-Alman ilişkilerini geliştirici çalışmalarından dolayı özel ödül verildi.
Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, “Almanya’da yaşayan Türklerin başarılarının gözler önüne serildiği bu güzel organizasyonun İstanbul’un gözbebeği Eyüp’te yapılmasının kendileri için çok büyük mutluluk olduğunu” kaydetti.

yilmazparlar@yahoo.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder