17.8.13

İTO MECLİS AGUSTOS AYI TOPLANTISI-HABER YILMAZ PARLAR

İTO MECLİS TOPLANTISI
İTO Meclis toplantısını 15 Agustos 2013 tarihinde gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Şekib Avdagiç açılışı ve kısa selamlama konuşmasından sonra İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’a konuşması için davet etti.

İTO'nun ağustos ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Çağlar, bazı gazetelerde İTO'nun kiracı olduğu Kandilli Cemile Sultan Koru Tesisleri'nin satılacağına dair haberler çıktığını, bunun doğru olmadığını belirterek, "Kira sözleşmemizin bitmesine 5 yıl var. Burası, Odalar Birliği Emekli Sandığı Vakfı'nın mülküdür. Kira süresinin uzatılması noktasında vakıf ile görüşmelere başladık. Orada bir takım değişiklikler ve yatırımlar yapmayı planlıyoruz" diye konuştu. Çağlar, ağustos ayının ilk günlerinde TOBB Genel Kurulu yapıldığını ve kendisine TOBB'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinin tebliğ edildiğini kaydetti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İTO'nun nezdinde, Valiliğin, Belediye Başkanlığının, turizmin tüm katmalarının içine gireceği yeni bir vakıf kurulacağını belirterek, "Bundan sonra İstanbul'un tanıtımı tek bir elden yapılacak" dedi.

Mısır'daki olaylara da değinen Çağlar, şunları ifade etti: "Mısır meselesi tüylerimizi diken diken yapan ve yüreğimizi acıtan bir meseledir. Demokrasi için mücadele eden siviller öldürülüyor. Bu nasıl vahşettir ki kendi insanınızı öldürüyorsunuz. Çocukların önünde ebeveynlerini, ebeveynlerin önünde çocuklarını öldürüyorsunuz. İşin bir de ekonomik boyutu var. Mısır, günden güne yükselen bir ekonomiydi. Birçok üyemiz çok büyük ve modern yatırımlar yaptılar. Bizim üyelerimizin zarar görmesinden aşırı derecede rahatsız oluruz. İş adamlarımızın yanında olacağız. Dünyada baktığımızda tüm uluslararası iş çevrelerinin bu olaya müdahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu olaylar karşısında sessiz kalan dünyaya şaşırıyorum."
Çağlar, sanayi üretim endeksi ve Merkez Bankası enflasyon raporunun açıklandığını anımsatarak, "Üretimimizi ve ticaret hacmimizi artırmamız gerekiyor. Yani daha çok para kazanmamız, kar etmemiz ve yatırım yapmamız lazım" dedi. Dünyada en iyi sanayi üretimini Türkiye'nin yaptığını, ancak sermaye yetersizliğinden dolayı şirketlerin büyütülemediğini anlatan Çağlar, şunları söyledi: "Bununla ilgili üniversitemizle, bankalarla bir takım görüşmeler yapıyoruz. Bankaların iş dünyasına uzun vadeli ve uygun şartlarda kredi vermesiyle ilgili çalışma yürütüyoruz. Bizim kapasitemizi artırmamız lazım, çünkü ürettiğimiz her malı satıyoruz."
İstanbul'un tanıtımı için her kurumun birbirinden habersiz çalıştığını, konu hakkında valilikle görüştüklerini belirterek, "İTO'nun patronajında, valiliğin, belediye başkanlığının, turizmin tüm katmalarının içine gireceği yeni bir vakıf kuruyoruz. Bundan sonra İstanbul'un tanıtımı tek bir elden yapılacak" diye konuştu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Uluslararası Tahkim Kurulu'nun kurulmasına yönelik bir araya geldiklerini ifade eden Çağlar, "Bizim uluslararası tahkime ihtiyacımız var. İTO olarak o kadar iyi biliyoruz ki bu işi en iyi biz yaparız. Kanundaki bir madde nedeniyle sadece İstanbul'da yapabiliyoruz. 'Bizim önümüzü açın' dedik.

Eğer bu yetkiyi alırsak, Türkiye'de ilk defa Uluslararası Tahkim Merkezini İTO bünyesinde kuracağız" şeklinde konuştu. Enerji Verimliliği Derneği'nin de başkanı olduğunu hatırlatan Çağlar, derneğin şu anda 14 ilde şubesi bulunduğunu, bunu 81 ile çıkarmayı hedeflediklerini, yaptıkları proje ile Türkiye'nin yıllık 4 milyar lira tasarruf etmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 19 Ağustos Pazartesi günü İTO yönetim kurulu, meclis başkanı ve başkanlık divanı ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecekleri bilgisini veren Çağlar, yaklaşan seçimleri işaret ederek, "Demokrasinin güzelliğini hep birlikte yaşayacağımıza inanıyorum" dedi.

Teknopark İstanbul Projesi'nin açılışının gelecek ay gerçekleştirileceğini belirten Çağlar, "Bu projede 4 milyar dolarlık yatırımın şekillenmesi planlanıyor. 10 milyar dolarlık iş hacmi olması bekleniyor. Projede yer almak isteyen 1050 firma ön başvuru yaptı. Görüşülen üniversite sayısı 18, başvurusunu tamamlayan üniversite sayısı 8'dir" diye konuştu. Esnafa dolandırıcılık uyarısı Çağlar, Türk Eczacılar Birliği, TESK ve eski İTO logolarının yer aldığı bir belgenin piyasada dolaştığını, "adres güncellemesi" adı altında esnaftan 80 lira tahsilat yapıldığı ve bu belgede makbuz da bulunduğunu belirterek, "Bu tür sahtekarlıklara mani olalım" dedi. İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ise İTO'nun meclis üyelerinin tamamının TOBB'un delegesi olması konusunda meclis olarak bu dönemde ciddi çalışma yapması gerektiğini ifade ederek, "Bu camiaya karşı hareket değil, İstanbul tüccarının demokratik şekilde temsil edilmesi içindir" diye konuştu.
Çağlar, Türk Eczacılar Birliği, TESK ve eski İTO logolarının yer aldığı bir belgenin piyasada dolaştığını, 'adres güncellemesi' adı altında esnaftan 80 lira tahsilat yapıldığı ve bu belgede makbuz da bulunduğunu belirterek, 'Bu tür sahtekarlıklara mani olalım' dedi

Başkandan sonra söz alan üyeler çeşitli alandaki temsil ettikleri grupların isteklerini bildirdiler.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder