8.1.12

Türk Plastik Rekonstrüktif EstetikCerrahi Derneği-Yılmaz Parlar

 


MEME SİLİKONLARI KANSER YAPARMI ? YAPMAZMI ?

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği 6 ocak 2012 tarihli,Baltalimanı İstanbul üniversite sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenleyerek sorulara cevap verdiler.    
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı  Prof. Dr. Ramazan Kahveci, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Kuran, Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Prof. Dr. Derya Özçelik, Prof. Dr. Sühan Ayhan, Prof .Dr. Reha Yavuzer, Dr. Murat Topalan gibi isimlerden oluşan yönetim kurulu konuyla ilgili olarak bu konudaotorite olarak açıklamada bulundular.

“Günümüzde kullanılan meme protezler yapılan bilimsel çalışmalar sonucu tıpta kullanılan silikon yapısında olan, vücutla ilişkiye girmeyen, allerji oluşturmayan, tümör geliştirme riski taşımayan, güvenli protezlerdir.”
“Meme protezlerinin dış kılıfı olarak kullanılan madde silikondur ve vücuda zararı yoktur. Silikon maddesi meme protezi dışında, kateterler, eklem protezleri, yara tedavisi gibi başka bir çok yerde kullanılmakta ve genellikle vücuda konduğu yerde rahatsızlık vermeden kalabilmektedir.”
Estetik cerrah tıp doktorları kontrolu altında ve ancak eğitimini ve diplomasını alan estetik cerrah tıp doktorların tarafından her türlü protezin kullanılması ve uygulanması gerektiğinin altını çizerek dikkat çektiler.
Güzellik salonlarında ve benzeri yerlerde estetisyenler tarafından uygulanan veya meslek harici hekimlerin bile müdale etmemesi gerektiğini vurguladılar.  

“Amerika’da kısa adı FDA (Food and Drug Administration) otorite tarafından geçmiş tarihlerde bazı senelerde silikon meme üretimi ve satışı yasaklanarak sadece klinik deneyim ve araştırmalarda kullanım serbestisi verirken  hiçbir kanser yapar olgusuna kanıt bulunamamıştır. 2006 yılından itibaren kullanımı ve onayı başlanmıştır.”
“Fransız Hükümeti tarafından yapılan denetleme sonucunda, Fransız firması 'Poly Implant Prosthese Company' tarafından Fransa'da imal edilen  PIP marka meme protezlerinin kullanıldığı hastaların protezlerini değiştirmeleri gerektiği   uyarısı olmuştur. Uyarının nedeni firmanın sanayi tipi silikon kullanması olarak açıklanmıştır.”
“PIP protezler, protezin içinde kullanılan silikon jel içeriğinin Avrupa CE uygulamasında belirtilenden farklı olduğu, hasta güvenliği nedeniyle  2010 da piyasadan kaldırılmıştır.  PIP protezlerin satışı Mart 2010'da durdurulmuş, bu protezlerin kullanıldığı hasta grubu çok yakından takibe alınmış, protezlerin çıkarılması önerilmiş.” 
Piyasada Tamamı 300.000 olan PIP protezler 30.000 Fransa’da kullanan hasta sayısı Ülkelere göre bu markayı kullanan değişken sayı seyrederken, Türkiye’de 2500 civarında. Fransa sosyal güvenlik kurumun değişim ve ameliyat için ayırdığı bütçe 60.milyon avro.  
“Fransız Tıbbi Malzeme Güvenliği Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu marka protez kullanılmış olan 8 kadında farklı kanser tipleri saptanmış, ancak bu kanserlerin kesinlikle bu protezler nedeniyle oluştuğuna dair kesin bir kanıt ortaya konamamıştır.”
“Uluslararası Plastik Cerrahi Derneğinden (IPRAS) gelen son uyarıda da, bir Hollanda firması olan Rofil Medikal'in ürettiği "M" marka protezlerin PIP protezlerle eşdeğer olduğu, PIP protezlerin muhtemelen yeni bir isimle piyasaya sürüldüğü ve Haziran 2010'da Rofil M protezlerinin kullanımının durdurulması için uyarıda bulunulduğu belirtilmektedir.”
“Silikon içeren tıbbi malzemeler 1960'lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Tabiatta oksijenden sonra en çok piyasada bulunan element. Tıpta kullanılan silikon (silicone), kum ve kristalde doğal olarak bulunan silika maddesinden elde edilir. Jenerik adı "polidimetil siloksan"dır. Silikon, laboratuarlarda işlenerek polimer zincirinin uzunluğuna göre sıvı, jel ya da katı hale getirilir. Katı silikon, vücutta bozulmaz, başka bir maddeye dönüşmez ve vücuda zarar vermeden yıllarca kalabilir.” dediler
Türk Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Derneği, meme protezi ameliyat olmuş, kanıtlanmış kaliteli protez kullanılan hastanın endişelenmesine gerek olmadığın, ameliyat arzu eden hastanında gönül rahatlığı içinde olabileceğini hekimine danışarak onaylı markayı seçmelerini ve ameliyat sonrası yıllık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini söylediler.

  yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder